Преди около 120 хиляди години в Европа, на територията на

...
Преди около 120 хиляди години в Европа, на територията на
Коментари Харесай

Учени откриват разпространен канибализъм при неандерталците

Преди към 120 хиляди години в Европа, на територията на днешна Франция, климатът стартира да се трансформира постепенно, което визира най-вече животните. След 20 хиляди години, неандерталците, които са живели там, стартират да изпитват съществени проблеми с намирането на храна, че са станали канибали.Учените разкрили това посредством анализиране на останките от антични хора, открити преди 20 години в пещерата Мула-Герси (Moula-Guercy cave) във Франция, в които неандерталци са живели преди 100 хиляди години.

 w1 - Учени откриват публикуван канибализъм при неандерталците
За всичко това написа в научна публикация, оповестена в Journal of Archaeological Science.Общо били открити останките на шестима души, зъби и елементи от кости, а останалите кости били счупени, с каменни принадлежности за добиване на костния мозък от тях.Костите със следи от канибализъм се оказали 50 % от всички кости на неандерталци, открити на това място. Може да се заключи, че канибализмът измежду локалните неандерталци е бил доста публикуван в тези времена.
Фактът, че тези неандерталци са страдали от тежко недохранване, се потвърждава също и посредством анализиране на откритите зъби.

 w2 - Учени откриват публикуван канибализъм при неандерталците
През тези епохи приключва ледников интервал и климатът става по-топъл, по тази причина доста огромни животни, привикнали да живеят в леден климат, или изчезват, или отиват на север. Неандерталците са изгубили забележителна част от месото, което не могат да го набират от дребни животни.Споровете за канибализма измежду неандерталците не престават от много време, защото сходни догатки се появяват постоянно. Въпреки това, това изследване демонстрира за първи път, че най-малко измежду френските неандерталци, канибализмът е бил обвързван с оцеляването.Д-р Албан де Фльор от университета в Марсилия, споделя: “Работата в пещерата Мула-Герси за първи път ни сподели съществуването на канибализма при европейските неандерталци. ”

 w3 - Учени откриват публикуван канибализъм при неандерталците
Сред останките на шестте души – двама възрастни, двама младежи и две дребни деца, половината са били изядени от родственици. Дали това са били децата или възрастните хора, защото са по-слаби, проучването не се оповестява. “На черепите, дългите кости, челюстите и доста други кости, са открити следи от каменни удари по тях. Това значи, че всяка кост е употребена в храната. ”По-рано, следи от неандерталски канибализъм бяха открити в белгийска пещера през 2016 година Останките са на към 40 хиляди години и това е първото известно доказателство за съществуването на постоянен канибализъм измежду групите на север от Алпите.Почти по същото време или малко по-рано, един човек от актуален вид – кроманьонеца (Cro-Magnon), идва в Европа.

 w4 - Учени откриват публикуван канибализъм при неандерталците
Канибализмът на белгийските неандерталци евентуално е обвързван с конкуренцията за храна с кроманьонския човек.
Hidden truth
Източник: hiddentruth.site

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР