Преди няколко седмици кръг от европейски политически лидери, висши дипломати

...
Преди няколко седмици кръг от европейски политически лидери, висши дипломати
Коментари Харесай

The Times: Преизбирането на Тръмп изглежда много реална и много тревожна възможност за Европа

Преди няколко седмици кръг от европейски политически водачи, висши дипломати и външнополитически съветници се събраха на частна вечеря. Те разискаха последните скандални изказвания на бъдещия президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп по отношение на бъдещето на НАТО,съобщава The ​​Times, представен от " Фокус ". Според изданието, поради последните събития в Украйна и Съединените щати, настроението на масата е било много тъмно. Един върховен министър смайва гостите с въпроса: " Това ли е краят на Европа? “

С този въпрос министърът заключи в резюме последните изказвания на Доналд Тръмп, в частност, че Съединени американски щати няма да се застъпят за своите съдружници в НАТО. Противоречивият претендент за президент на Съединени американски щати също сподели, че ще " насърчи " Русия да нападна членовете на НАТО, които не харчат задоволително за личната си защита. Реакцията в европейските столици се разви на две равнища.

Първата и най-очевидната е същинският смут. В центъра на НАТО е член 5 по отношение на взаимната защита. Без желязна гаранция за това заричане от страна на американците, европейците няма да могат да възпрат евентуална съветска инвазия.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отговори на мненията на Тръмп с упрек: " всяко подстрекателство, че съдружниците няма да се пазят взаимно, подкопава цялата ни сигурност, в това число сигурността на Съединените щати “.

Вторият отговор обаче е да се одобри съществено пренебрежението на Тръмп към 75 години американска дипломация, само че не безусловно: като ужасяващ неуместен, само че нужен апел за пробуждане.

" Бюджетите за защита на целия континент са нарастнали доста след последното президентство на Тръмп, само че те към момента не са покрай това, от което се нуждаят, в случай че Европа желае да поеме главната отговорност за личната им отбрана. Това е систематичен императив, който ще бъде настоящ без значение кой ще се окаже в Белия дом при започване на идната година ", написа изданието.

Забележките на Тръмп ще бъдат катализатор за проектите за изключителни обстановки, които европейските държавни управления към този момент извършват при положение на победа на републиканците на изборите в Съединени американски щати през ноември. Това наподобява доста действителна и доста тревожна опция.

Известна вяра е пада върху водачи като полския президент Дуда и италианския министър председател Джорджа Мелони, които могат да изградят или възстановят работни връзки с Тръмп въз основа на политическите си общи позиции.

Накрая ще възникне въпросът за парите. Германия към този момент се надява, че може да отдели 2% от Брутният вътрешен продукт за защита. Но чиновници в Берлин в този момент са загрижени, че даже 3-4% може да не са задоволителни, в случай че Тръмп завоюва.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР