Преди няколко дни полицията в Ню Йорк арестува двама души

...
Преди няколко дни полицията в Ню Йорк арестува двама души
Коментари Харесай

Епидемия от предозиране - битката на САЩ с фентанила става все по-трудна

Преди няколко дни полицията в Ню Йорк арестува двама души откакто дете на една година умря от свръхдоза, а други три стигнаха до болница поради натравяне.

Задържаните се оказаха собственичката на детската градина, която децата се посещавали, и братовчед на нейния брачен партньор.

Детската градина съставлява по-скоро нещо от вида на колектив, т.е. децата се оставят в жилище, където някой се грижи за тях. Полицията твърди, че задържаният мъж е живял чартърен на същото място, писа CNN.

Няколко дни по-късно се появи ново известие. В забавачницата бе открит тайник в пода с няколко типа опиати. Сред тях – смъртоносният опиоид фентанил. Смята се, че умрялото дете е предозирало косвено точно с това вещество. Другите натровени, само че оживели деца демонстрират сиптоми на такова предозиране – едва дишане, дезориентация, незаинтересованост. Според полицията децата са спали доста покрай тайника с опиатите и е допустимо да са вдишали от фентанила.

Фентанил е изкуствено създаден, извънредно мощен медикамент с основна задача – обезболяване.

Както множеството такива субстанции обаче от години той се употребява и като опиат. Разпространението му е толкоз огромно, че в Съединени американски щати от дълго време се приказва за „ Опиоид зараза “.

Проблемът с фентанила е, че е извънредно мощен. Бидейки подобен, той постоянно се прибавя към други опиати, да вземем за пример хероин за по-силно влияние. Лошото е, че неведнъж дилърите не споделят на клиентите си какво тъкмо им продават, а хората предозират и умират без да схванат какво тъкмо се е случило. Това не значи, че фентанилът самичък по себе си не се употребява. Тъкмо противоположното – поради големите облаги той измества другите типове опиати.

Фентанилът е на ниска цена за произвеждане, а от разпространяването му се печелят милиони. Смята се, че основният канал за импорт на веществото в Съединени американски щати е през Мексико, до момента в който прекурсорите за производството му се вършат най-вече в Китай.

Епизодът с детската градина в Бронкс е следващият драматичен от огромната зараза с предозирането.

Макар че през последните години в Съединени американски щати доста се приказва по тематиката, а управляващите показват воля да решат казуса, обстановката не се е подобрила изключително. 



Обратното, има от ден на ден данни, че към този момент няма незасегнато от опиоид епидемията кътче в страната. Според данни, представени от BBC, още през 2021 година е подложен черен връх – над 100 хиляди души умират от свръхдоза. В над 66% от случаите повода е фентанил.

Статистиката е задоволително красноречива – през 2010 година в САЩ  са регистрирани към 40 хиляди смъртни случая поради предозиране. Само 10 години по-късно броят им се е нараснал двойно. А делът на фентанила скача от към 10% до съвсем 70%.

На процедура това вещество напълно прекроява картината. Така хероинът бива преместен от челните места в класацията като извършител на гибел. А съгласно някои – даже от пазара. Не че не можеш да си купиш хероин. В днешно време всички желаят фентанил. Причините са елементарни – по-евтин и по-силен. И стотици хиляди хора одобряват риска, че могат да умрат доста бързо и си взимат дозата. Обикновено съдбовният край настава със прекъсване на дишането. Веществото потиска центровете в мозъка, виновни за тази функционалност на организма и гибелта е неизбежна. Има и антидот – препаратът налоксон, само че вероятно избавление на предозирал е обвързвано с доста условности. Най-вече с неналичието на съответен човек наоколо, който би могъл да му даде налоксон.

В Съединени американски щати няма място, незасегнато от фентанил, настояват създателите на изследване на университета в Калифорния, оповестено неотдавна. То се концентрира върху данни за интервала 2010-2021 година А изводът е следният – от Хавай до Аляска и Роуд Айлънд можеш да си намериш фентанил.

Първият скок на смъртните случаи се записва през 2015 година Оттогава растежът се резервира дружно с данните за все по-голямото разпространяване.

През 2018 година към 80% от смъртните случаи, породени от фентанил, се записват източно от река Мисисипи, която разделя страната. Но на идната година фентанилът към този момент е проблем и на западната част на Съединени американски щати.

Дълго време фентанилът е считан за „ бял проблем “. Т.е. има вяра се, че от него са наранени най-вече белите, до момента в който цветнокожите се пристрастяват по-скоро към „ обичайните “ опиати. Днес и тази идея към този момент е остаряла, сочат данните от изследването. Делът на смъртните случаи, свързани с опиоиди измежду цветнокожите, също пораства.

Епидемията от предозиране и смъртни случаи е реалност, а управляващите като че ли не са напълно наясно какво да се прави. Покрай тях обществеността също е разграничена за методите. Някои считат, че би трябвало да се работи по класическия метод – с все по-силна държавна принуда, арести за наркомани и дилъри, до момента в който всички не схванат, че сходно държание се санкционира строго. Тази тактика към този момент е прилагана през 70-те и 80-те години на предишния век в опит да се спре разпространяването на хероин. И въпреки някои да настояват, че тя е ненапълно сполучлива, други не са напълно съгласни с аргумента, че когато един опиат намалее, просто се появява различен.

Привържениците на другата тактика считат, че не би трябвало да се влага толкоз в полиция, затвори и принуда. Те са на мнение, че би трябвало да се поведе борба с бедността, да се влага в лекуване на подвластни, да се построяват центрове, в които те могат да взимат опиати под здравно наблюдаване, с цел да се избегнат смъртни случаи и така нататък

Ярък образец за това разделяне са кметицата на Сан Франциско Лондон Брийд и някогашният основен прокурор Чес Будин. Известно време и двамата бяха на мнение, че пари могат да се лишават от полицията и да се дават за обществени действия, свързани с опиати. След това обаче Брийд внезапно обърна курса и съобщи, че би трябвало да се разчита на държавната принуда. Будин резервира вижданията си и постоянно бе упрекван, че е прокурор, който в действителност не повдига обвинявания. След това на мястото му пристигна различен прокурор – Брук Дженкинс, която залага на по-агресивния метод към казуса.

Всичко това обаче демонстрира, че май никой не е наясно какво тъкмо би трябвало да се прави. А до момента в който политиците спорят, по улиците не престават да умират хиляди хора.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР