Преди малко Централната избирателна комисия /ЦИК/ е решила да спре

...
Преди малко Централната избирателна комисия /ЦИК/ е решила да спре
Коментари Харесай

В 56 секции спря машинното гласуване, минават към хартиен вот

Преди малко Централната изборна комисия /ЦИК/ е решила да спре машинното гласоподаване в още 44 секции, в които ще се премине към книжен избор. Сред тях са 23 РИК - София, 2 в Благоевградски изборен регион, 2 в Силистренския, 1 в Бургаски, 2 в Добрички и други региони в страната, заяви зам.-председателят и представител на ЦИК Росица Матева.

В момента се изпраща информацията на районните изборни комисии, с цел да бъдат осведомени секционните изборни комисии, и да преминат към гласоподаване с хартиени бюлетини. Преди това ЦИК спря машинното гласоподаване в още 12 секции в страната.

Матева посочи, че най-честите недостатъци при машините са, че машината за гласоподаване е спряла, не отпечатва разписките, не работи печатащото устройство или картите не сработват. Всички тези проблеми не могат да бъдат оправени от техниците. Затова ЦИК е решила да се премине към гласоподаване с хартиени бюлетини.

В страната се гласоподава с 10 516 устройства, уточни зам.-председателят и представител на ЦИК. Матева означи, че прекъсването в 56 секции на машините за гласоподаване, е пренебрежимо дребен %.

Заради късно идващата по утвърждения ред информация за неработещи машини, ЦИК взе решение самите районни изборни комисии да преценят на място дали да се премине към гласоподаване с хартиени бюлетини. Председателят Камелия Нейкова

" Съответната РИК да вземе решение, да уведоми неотложно секционната изборна комисия, където са на разположение такива условия и ЦИК да получи образец от взетото решение, което би трябвало да е стимулирано ", сподели тя.

Технически проблеми са открити в 26 изборен регион - София област, заяви за БНР ръководителят на Районната изборна комисия Димитър Димитров:

" Изборите мъчно започнаха в огромна част от общините в Софийска област ",посочи София Димитър Димитров. В Костинброд даже не е почнал изборният ден поради проблем с машините.

" Снощи в 11.30 са пристигнали машините в Драгоман и Сливница. В Душанци машината сподели друга дата и час. Чакаме техника да пристигна, не е спряна. Чакаме да забележим решението на проблема. Още една в Костинброд, шеста секция, изкарва ценова квитанция, чака се механик. Това са ни проблемите общо взето с машините, другите работят на всякде. Трябва да ви кажа, че прът центъра на " Сиела норма " отхвърляше да вдигне телефона, обаче в този момент го подвигат ".

С повече от час се забави началото на изборния ден в 13-та секция в столичното 55 Средно учебно заведение " Петко Каравелов ". Причината - неработещ контакт, към който е била обвързвана машината за гласоподаване. Пред секцията се образува опашка от искащи да гласоподават.

В 1 343 секции в страната и 39 в чужбина ще се броят контролните разписки и ще се съпоставят с машинния протокол. Секциите ще бъдат оповестени през днешния ден в 16 часа. 757 секции в чужбина са тествани за готовността им за изборите. Над 20 се ревизират сега. Две секции в Германия няма да отворят, само че това беше ясно още в петък.

Над 20 са сигналите за проблеми с машините в Стара Загора, заяви ръководителят на РИК Теодора Крумова:

" 20 сигнала за машини, които не работят и една секционна комисия, която изобщо не можа да започва изборния ден, защото софтуеъра на машината се оказва, че е надъхан с два часа разлика - т.е. преди 9:00 ч. не може да тръгне. Чакаме инструкции от ЦИК ".

В три секции на територията на Варна се минава на гласоподаване с хартиени бюлетини, тъй като машините не са проработили, оповестиха от Районната изборна комисия. В още три секции е имало проблеми с картите за гласоподаване, както и с печатане на бележките от вота, само че повредите са отстранени.

Във Видинска област проблеми с машините има на две места.

Осем машини в Благоевград не са съумели да започват при започване на изборния ден.

В Добрич в две секции машините са дали проблем. Там се гласоподава единствено с хартиени бюлетини.

В област Ловеч, в трета секция в Луковит, машината е отказала и гласуването към момента не е почнало, защото се чака решение да се пристъпи към гласоподаване с хартиени бюлетини

В Област Велико Търново машината в Полски Тръмбеш е доставена с конфигуриран програмен продукт, който не е за района. Избирателите гласоподават с хартиени бюлетини, уточни ръководителят на РИК Николай Илиев:

Проблем с машина в смядовското село Янково наложи изборите и там да подават хартиени бюлетини, оповестиха от РИК Шумен.

В две секции в Червен бряг е открито, че часовниците на машината са настроени с един час разлика от действителното време. Ако се наложи, там гласуването ще бъде удължено с час, прецизираха от РИК. Гласуването протича обикновено.

В Сливен за малко бе спряно гласуването поради противоречие сред името на претендент в машината и листа с преференции пред вратите. От РИК оповестиха, че казусът не е в машините и листите пред вратите ще бъдат заменени.

За проблеми с машинното гласоподаване в разградските села Раковски и Тодорово осведомят от РИК-Разград. Разписката, отпечатвана при вота, е с друга дата, посочи представителят Юмгюл Ахмедова. Уведомена е ЦИК и се чака решение. Сутринта е имало и закъснения на някои от членовете на СИК. Тези, които не са се явили са заменени.

.main-block { text-align: center; padding-right: 15px; padding-left: 15px; padding-top: 0; padding: 0 20px; }.main-block-holder { border-top: 5px solid #ccc; margin: 35px 0; }.main-block a { /*font-weight: bold;*/ }.main-block-holder:hover { cursor:pointer; border-top: 5px solid red; }.main-block-left { position:relative; display: inline-block; width: 260px; text-align: left; /*padding: 21px 15px 0 0;*/ /*background-color: #fff;*/ border-radius: 3px; /*margin: 5px;*/ /*vertical-align: top;*/ min-height: 151px; }.main-block-left img { position: absolute; top: 0; bottom: 0; margin: auto; }.top.main-block-left img { position: absolute; top: 17px; bottom: 0; margin: auto; }.main-block-right { display: inline-block; width: 500px; text-align: left; padding: 0 0 10px 10px; border-radius: 3px; margin: 0 5px 5px 5px; }.main-block-left-text { text-align:center; color: #161616; }.main-block-right-text { text-align: justify; font-size: 14px; color: #161616; }.top.main-block-right-text { line-height: 1.4em; }.bottom.main-block-right-text { line-height: 1.8em; vertical-align:top; }.bottom.main-block-right-text p { margin-bottom: 10px; }.top.main-block-right-text p { margin-bottom: 10px; }.main-block-right-text img { margin-right: 4px; }.top { padding: 17px 0 10px 0; }.bottom { margin-top:15px; padding-top: 10px; background-color: #eeeeee; } @media (max-width: 760px) {.main-block-left-div,.main-block-right-div { max-width: 100%; width: 100%; box-sizing: border-box; }.main-block-right { max-width: 300px; padding: 10px }.main-block-left { max-width: 300px; }.main-block-holder { width: fit-content } }
Вижте резултатите от предварителния избор онлайн с Dir.bg!
За да проучват първите публични данни от екзитполовете, реакциите на партийните водачи и политическото бъдеще на страната, от 19 до 21 часа на 11 юли в изключителното издание на видео подкаста " Директно в новините " гостуват социологът Васил Тончев , политолозите Тончо Краевски и Иван-Асен Иванов , публицистите Светослав Метанов, Елица Николова и Даниел Ненчев .
ГЛЕДАЙТЕ ИЗВЪНРЕДНОТО ИЗДАНИЕ на " Директно в новините ":
В уеб страницата на На живо във На живо във Фейсбук събитието -
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР