Преди малко повече от 10 години се появи икономическата концепция,

...
Преди малко повече от 10 години се появи икономическата концепция,
Коментари Харесай

БРИКС: Съюзът надмина прогнозите на Goldman Sachs 10 години по-рано от очакваното

Преди малко повече от 10 години се появи икономическата идея, известна като БРИК, която бързо набра известност, наблягайки капацитета на четири динамично разрастващи се пазара: Бразилия, Русия, Индия и Китай.

Тази концепция , която се приписва на икономиста Джим О’Нийл, допуска, че до 2050 година тези страни ще могат да упражняват доста въздействие върху международната стопанска система. О’Нийл също по този начин изрече съмнение, че до 2015 година общата икономическа мощност на тези страни ще съперничи на тази на обичайните страни от Г6. Надминавайки упованията, алиансът БРИКС, включващ Южна Африка през 2010 година, надвиши тези прогнози с едно десетилетие по-рано от плануваното.

Към 2024 година алиансът БРИКС продължава да се утвърждава на международната сцена, представлявайки голямо предизвикателство за одобрените страни от Г7. Въпреки че към момента не е преобладаваща мощ в международната стопанска система, общият Брутният вътрешен продукт на страните от БРИКС надвишава този на Западния блок. При тази забележителна траектория на напредък изобилстват спекулациите по отношение на евентуалната траектория на съюза до в началото избраната 2050 година

През 2023 година наблюдаващите означиха продължаващото разширение на икономическия съюз БРИКС, като това бе първото му разширение след включването на Южна Африка. Въпреки че съществува към този момент повече от две десетилетия, алиансът продължава да се придържа към първичната си цел да оспори доминирания от Запада стопански ред.

Въпреки че към 2024 година алиансът БРИКС към момента не е надминал Г7, прогнозите сочат, че до 2025 година той може да съставлява 60% от икономическата продукция на Г7. Въпреки това темпото на този прогрес и капацитетът за по-ранно изпреварване остават предмет на диспути.

Растежът на алианса значително се дължи на икономическата агресия на Индия и Китай, която непрекъснато надвишава първичните упования. Въпреки това пред алианса като цяло остават провокации, изключително във връзка с валутната динамичност и устрема към икономическа самостоятелност.

Независимо от тези провокации алиансът БРИКС наподобява подготвен да продължи своята траектория, като поставя старания да понижи зависимостта си от щатския $ и да насърчи потреблението на локални валути. Тази стратегическа смяна може да проправи пътя за по-нататъшен прогрес и евентуално да промени световния стопански пейзаж през идващите години.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР