Преди хилядолетия хората се научили от грозде да правят вино,

...
Преди хилядолетия хората се научили от грозде да правят вино,
Коментари Харесай

Характеристики на мускатова ракия

Преди хилядолетия хората се научили от грозде да вършат вино, а след това да получат ракия след филтрация. През вековете разнообразни сортове грозде са тествани за изработка на хубава ракия, до момента в който се стига до мускатовите сортове грозде и главно до сорта мускат отонел, от който се получава най-хубавата мускатова ракия.

За тази ракия в един остарял рецептурник от 1890 година, открит и съхраняван у нас, се употребяват поетични съпоставения, описващи нейната деликатност и тактичност, уханието на мускус и опияняващ усет.

Мекотата на усета, скъпите ухания, присъщи единствено за елитни дестилати - на наслада, горски здравец, дива роза и аристократична ванилия са измежду най-пленителните характерности на мускатовата ракия. За да се получи тази опияняваща амалгама, са нужни доста дребни секрети, присъщи единствено за мускатовата ракия - от избора на суровина, до отлежаването на ракията мускат.

Как се прави мускатова ракия

Суровината за мускатова ракия е бялото грозде от сорта мускат, като най-често това е мускат отонел. Сортът зрее върху специфична със своите характерности почва и местонахождение. Песъчливо- каменистите почви в комбиниране с сдържан климат, по опция покрай морето, са най-хубави за засаждане на сорта мускат отонел. Тези характерности оказват помощ на гроздето да се налее със наслада, а от това зависи усетът на ракията. Ценните захари се натрупват дружно с аромата на цветя и билки.

Елитният вид се бере единствено нощем, сред 1, 00 и 5.30 часа, тъй като това е най-екологичният времеви откъслек за изработка на класна ракия. Ниските температури през септември, когато е гроздоберът на муската, съхраняват по натурален път танините и всички микроелементи на плода. Този прийом е пренесен у нас от италианския град Конелиано преди 2 века и това е първата значима специфичност на мускатовата ракия. Богатият гроздов мирис е първата гаранция за положително пиво.

Основни стъпки в производството, даващи характера на мускатовата ракия

 Mускатова ракия

След брането на гроздето майсторите на ракия настройват гроздовата отплата с ципите за дълго време и организират фермантацията при ниски температури. Така резервират всички усети и аромати на гроздето.

След това се прави дистилиране, като тогава се извличат и концентрират скъпите ухания. Тайните на дестилирането се учат и предават от потомство на потомство, тъй като това е моментът, в който се ползва цялото умеене да се отдели нездравословната секта.

Това е артистична активност, която изисква да се отдели първотокът, по-късно и патоките. Процесът не е автоматизиран и се разчита на личните умения. При съществуване на такива се получава качествената мускатова ракия.

Последната стъпка е разреждането на ракията с омекотена вода, с цел да доближи алкохолният градус до 42 °C.

Мекотата на усета, с който се характеризира мускатовата ракия се дължи на отлежаването в продължение на 12 месеца в остарели бъчви, които укротяват силата на муската, само че без да го задушат.

Накрая се прави купаж и се бутилира ракията от съответната годишна продукция.

Поднасяне на мускатова ракия

Истинският познавач на мускатова ракия избира за нея чаши с форма на леле и високо столче. Това не е инцидентно. Специфичната форма на чашата развива ароматите и усетите на муската, а лекото притеснение на гърлото разрешава на уханията да се концентрират в цялост преди да се отпие. Високото столче разрешава течността да остане прелестно охладена, каквото е условието за насърчаване и проявление на топлота, наслада и мирис на грозде, които има тази напитка.

Вижте и справочник за новаците в правенето на ракията.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР