Преди години светът наостри уши, изненадан от поредното чудо, показващо

...
Преди години светът наостри уши, изненадан от поредното чудо, показващо
Коментари Харесай

Талантът – подарък от отвъдното

Преди години светът наостри уши, сюрпризиран от следващото знамение, показващо какъв брой малко знаем в действителност за човешкия мозък. След елементарна дентална интервенция американката Карън Бътлър проговаря с ясно изразен англо-ирландски акцент. При това данъчната служителка в никакъв случай не е пътувала по-далеч от Мексико. „ Родена съм и съм отгледана като американка ”, споделя тя. И нищо в скромната й биография не може да изясни странната речева смяна.

Бътлър се ражда в град Блумингтън, щата Илинойс, само че скоро фамилията й се мести в Орегон, където дамата живее и до през днешния ден. Преди близо година и половина й се постанова да претърпи по-сериозна зъболекарска интервенция, при която е поставена под анестезия, с цел да й бъдат извадени няколко зъба. „ Просто заспах и откакто се разсъниха, устата ми беше подута и възпалена, а аз говорех доста необичайно. Зъболекарят обаче ми сподели, че ще проговоря обикновено незабавно откакто отокът ми мине ”, споделя Карън. Никой от тях обаче не е наясно какво в действителност се е случило.

Отокът в действителност минава, само че

странният акцент си остава.

Неврологът Тед Льовенкопф, към който дамата се обръща за помощ, го разказва като комбинация сред британски, ирландски и може би други европейски акценти. Диагнозата му е рядка, само че не се слага за първи път – синдром на непознатия акцент.

„ Това рядко неврологично разстройство нормално се получава в следствие от мозъчна контузия – изяснява Льовенкопф. – Тя може да е резултат от удар, пострадване на главата или други болести, които повреждат мозъчните тъкани, като да вземем за пример множествената склероза. ”

Това обаче са единствено хипотези. Известни са към 100 документирани случая, при които хора от разнообразни националности са проявявали синдрома. Първият подобен случай е разгласен през 40-те години на предишния век. В два от останалите потърпевшите развиват странното положение без съответна контузия, а в още един то е обвързвано с жестоки мигренозни пристъпи – става въпрос за англичанката Сара Колуил, която след лекуване през 2010 година стартира да приказва с китайски акцент.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР