Преди една година украинската армия освободи Херсон от руска окупация.

...
Преди една година украинската армия освободи Херсон от руска окупация.
Коментари Харесай

В годината на завръщането: Доверието към Володимир Зеленски е спаднало

П реди една година украинската войска освободи Херсон от съветска окупация. Когато украинският президент Зеленски назова 2023 " годината на завръщането ", хората чакаха от нея страсти, сходни на тези в Херсон тогава . Днес към този момент е ясно, че тези очаквания остават несбъднати, написа.

Украинската контраатака мина без огромни триумфи. Причините за това са сложни и подлежат на дълго разискване на Запад. Бяха обещани доста и разнообразни оръжия, само че не всички бяха доставени. Това даде на Русия задоволително време да разшири позициите си и да минира фронта. Много военни специалисти споделят, че упованията към украинското нахлуване са били прекомерно огромни.

Зеленски и Залужни - различията порастват

Украйна обаче също очакваше повече и към този момент никой не го крие. Пред английският " Икономист ” главнокомандващият на украинската войска Валерий Залужни разяснява заплахата от патова обстановка и съпостави ситуацията с Първата международна война. Политиците в Киев не бяха удовлетворени от разбора му, отбелязва АРД. 

Зеленски и Залужний, както и огромната част от сънародниците им, са обединени към една обща цел - Украйна да си върне всички територии, включително и Крим. Затова се и счита, че украинският президент е бил изумен, когато е прочел разбора на своя главнокомандващ в медиите. По всичко проличава, че казаното от него не е било в съгласие с управляващите в Киев, написа АРД. Президентската институция гледа на сравнението с Първата международна война като на торпилиране на напъните ѝ, написа немската обществено-правна медия. 

Дори доверието към Зеленски е спаднало

И до момента в който Залужний евентуално целеше да раздруса Запада с трезвия си боен разбор и да ги подтикне да доставят повече оръжия, политическият кръг към Володимир Зеленски се притеснява, че резултатът може да е противоположен. Затова президентът в този момент се старае да върне Украйна в позиция на доминация - както на фронтовата линия, по този начин и в стратегическите връзки. Това е и повода Залужний, който дълго беше считан за недостижим, да бъде обществено охулен от президентската администрация. Посланието е единствено едно - никой не е недостижим.

Говори се даже за смени на някои от най-високопоставените военни в Украйна, в това число генерали. Целта е украинците да видят, че се понася отговорност, изяснява АРД. Подобно би трябвало да е посланието и към Запада - че за развиването се на бойното поле не са виновни единствено те. 

Президентът Зеленски обаче също към този момент е обект на рецензии. Украинското общество към момента има доверие на Зеленски, само че то е спаднало - от 91 % на 76 в последните няколко месеца, прецизира АРД. Освен за неналичието на военни триумфи, Зеленски е подложен на критика и за това, че не умее да приема рецензия.

Киев не може да рискува поддръжката на Запада

Всички в Украйна са наясно с едно - без помощта от Запада страната няма да успее да надделее във войната на безсилие против Русия. Производството на оръжия в самата Украйна е увеличено доста - чака се да се създават от ден на ден дронове и боеприпаси. Но защото Русия разполага с доста повече хора и оръжия, както и с военна помощ от Северна Корея и Иран, Украйна не може да се оправи без поддръжката на Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Сега доставките на оръжия за Украйна са намалели, оплаква се самият Зеленски, представен от АРД. По думите на украинския президент това е резултат от войната в Близкия изток. Доставките понижават, тъй като всички партньорски страни мислят и за своя оръжеен запас. Според Зеленски обаче Западът би трябвало да увеличи потенциала си за произвеждане.

Затова и тонът е изменен. През януари Зеленски упрекна немския канцлер Олаф Шолц в липса на политическа воля. Сега украинският президент приказва за доверието, което има в Шолц и споделя, че връзките сред двете страни са на най-високото си равнище в историята. Въпреки че канцлерът продължава да е срещу доставянето на крилати ракети " Таурус ".

Ракетите с отдалечен обхват могат доста да оказват помощ на Украйна - да вземем за пример, с цел да ограничи доставките до нелегално анексирания Крим. Украинските управляващи не са спирали да убеждават немските си сътрудници в нуждата от сходни ракети, написа АРД. Публично обаче се чуват единствено благодарности - в актуалната обстановка Украйна не може да си разреши да рискува положителните си връзки с втория си максимален доставчик на оръжия.

Украйна цели да е в позиция на силата

Повече от 630 дни след началото на съветската война против Украйна наподобява, че водачите на страната имат съответен взор над опциите пред тях. Никой в Киев към този момент не приказва за бързо отвоюване на окупираните от Русия територии. Но военните триумфи в Крим провокират горделивост. Според украинските управляващи отслабването на съветския черноморски флот е довело до това 151 товарни кораба да съумеят да употребяват краткотрайния кулоар в Черно море.

Украйна се нуждае от още такива военни триумфи, написа АРД. Надеждата в президентската администрация е, че това освен би повдигнало духа на хората, само че би вдъхнало на страната и политическа мощ. Само от позицията на силата концепцията за договаряния не би била изцяло изключена.

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР