Преди дни Volvo обяви, че е произвел последния си дизелов

...
Преди дни Volvo обяви, че е произвел последния си дизелов
Коментари Харесай

Електрическият EX30 е най-иновативният модел на Volvo

Преди дни Volvo разгласи, че е създал последния си дизелов автомобил (ХС90), който ще бъде изложен в музея на компанията в Гьотеборг. И това не е нещо впечатляващо, тъй като още през 2017 година Volvo сподели, че стопира развиването на дизеловата технология. Четири години по-късно шведската марка направи още по-дръзко изказване: до края на 2030 година ще продаваме единствено електрически автомобили!

Това не изглеждаше толкоз изненадващо по това време, тъй като и други оповестиха сходни цели. Но наподобява повече от смело в този момент, когато част от обрекли се на електрическия автомобил, трансформират позицията си. Но за Volvo връщане обратно няма, бъдещето на марката сигурно е електрическо.



Компанията, посредством шефа си Джим Роуън, декларира твърдо, че в края на десетилетието ще продава единствено електрически коли, освен това в целия свят. Босът, с който предходната година пих много скъпа бира в Гьотеборг, счита, че Volvo „ ще завоюва доста повече от това, което жертва. ”

Това следва занапред да забележим дали ще се окаже по този начин. Към днешна дата моето предпочитание бе да схвана какъв брой новаторски е. Оказва се, че моделът е толкоз софтуерно и имиджово дръзновен, че наподобява като суббранд под шапката на Volvo, като цяла нова Вселена, въпреки и единствено от един модел.

Звучи пресилено, знам, само че аз персонално мощно се впечатлих от смелия ход на дизайнери и инженери. Ще има рецензии по негов адрес, и аз ги имам, само че нещо толкоз ново и самоуверено заслужава моите възторженостти. Има ги.
 STOP&GO: Около 1/4 от целия алуминий и 17% от стоманата са рециклирани, към 17% от цялата пластмаса в автомобила също е рециклирана.
Реших да видя какво са създали в Торсланда, като отведа ЕХ30 на едно пътешестване през митовете и преданията за основаването на манастира „ Света Богородица ”, по-известен с името „ Седемте престола ”. С автомобил, който занапред стартира да написа своята история.

Този автомобил е версия Twin Motor Performance, чийто фабричен данни споделят, че с едно зареждане може да се изминат до 450 км. Взех автомобила на 11 март, беше към 8-12 градуса пред деня, батерията бе заредена на 99% и на ръб компютъра се показваше пробег 285. Това се отклонява с много от заводския параметър, само че постоянно човек би трябвало да има едно мислено с тази кола: това е най-бързото Volvo, правено в миналото! Това значи, че изкушенията за „ ластици “ на всеки светофар (или подобаваща права от пътя) са непрекъснато пред задкормилното устройство. Предполагам и този, карал преди мен колата, е имал тези изкушения пред себе си. Същото се отнася и за мен, подадох им се, не мога да се изкривя душата. Иначе би било кощунствено.

От самото начало би трябвало да направя едно конкретизиране: тук ще приказвам за неща, които българинът никак не цени. Става дума за единството сред човек и природа, за запазване на околната среда, за рециклируеми и рециклирани материали, все неща, което вълнуват хората в Западна Европа.

Ако кажете, че те са богати и могат да си го разрешат, няма да е неверно. Но най-грешен е родният нихилизъм, тъй като ние продължаваме да се майтапим с „ в случай че въздухът не се вижда, значи не е кадърен за дишане. ” А неотдавна пристигнаха немски учени, с цел да ни кажат, че замърсяването на въздуха с азотен диоксид в София е до 18 пъти над нормите. Нищо, какво ли схващат някакви си германци, за нас си е съвършен.

Аз обаче имам самочувствието да направя следната констатация: тази кола е толкоз друга от всичко, което Volvo е предложил досега, че се впечатлявам от смелостта на шведите. EX30 е моделът, с който Volvo играе ва банк. Той би трябвало да промени настройките на клиентите и да ги приготви за всичко, което оттук нататък компанията ще прави и ще им предлага.
 STOP&GO: Ускорението до 100 км/ч трае 3,6 сек, до момента в който това на BMW i5 M60 с неговите 601 к.с. 3,8 секунди
Първо, е дребна и съвременна кола, с цел да притегли млади клиенти.

Второ, това без подозрение е най-красивият модел на марката в гамата.

Трето, предлага два вида акумулатори като химичен състав, с което не могат да се похвалят доста други на пазара.

Четвърто, автомобилът е толкоз новаторски, че човек първо би трябвало да се приспособи към него, тъй като няма даже обичайното приборно табло.

Пето, този електрически автомобил е най-екологичният в гамата на марката, оставя най-малкия въглероден отпечатък върху природата.

Шесто, ЕХ30 e един от най-достъпните електрически автомобили на пазара изобщо.

И най-важното: всичко това е обвързвано, с цел да може Volvo да каже за своя артикул, че е измежду най-иновативните в историята и на пазара.
 STOP&GO: В общоприетото съоръжение попадат ново потомство Pilot Assist, 360-градусова камера и Park Pilot Assist.
В дизайнерско отношение също е много самоуверен. Определят го като SUV, само че за мен това е по-скоро издигнат хотхеч, въпреки всичко ми е под височината на раменете. Отпред виждаме фаровете във формата на Чука на Тор, които ни приветстват със светлинно шоу при отключване.

Арките над калниците са супер издути и нашепват за динамичност. Големите 20-цолови джанти и контрастният покрив укрепват излъчването на профила. Отзад имаме в действителност неповторим светлинен автограф и доста привлекателно завършена задна част. Синият „ хамелеон ” цвят (може и да не си проличава от снимките) е доста прекрасен на слънце, само че под облачното небе колата наподобява ту бяла, ту сива.
 STOP&GO: На зарядна станция с мощ 175 kW батерията се зарежда от 10 до 80% за 28 минути
Но колкото и да ми харесва, това е автомобилът, на който обръщам минимум внимание на външния образ, не тъй като е без значение, а тъй като другите му характерности са по-интригуващи. Затова поглеждам към батерията под пода на новата платформа на EX30, споделена с компанията-майка Geely. На международния пазар не са доста моделите, които се оферират с две разнообразни като състав акумулатори. Това е един от методите за реализиране на по-ниска цена, тъй като тук приказваме за стартова такава от 79 900 лв..

Ако колата ще се употребява най-вече в града или за къси дистанции отвън него, моделът предлага версия с LFP батерия с потенциал 51 kWh и най-малкия пробег о 344 км.

Ако търсите оптимален пробег, то разновидността за вас е Single Motor Extended Range. Тук батерията към този момент е NMC (химичен състав от литий, никел, манган и кобалт. Капацитет й е 69 kWh (64 използваем), а пробегът доближава 476 км.

Третата версия е Twin Motor Performance, която тествам аз. Батерията още веднъж е NMC, само че моторите към този момент са два. Мощността доближава 428 к.с., които форсират компактния кросоувър до 100 км/ч за 3,6 секунди. Така моделът публична става най-бързо ускоряващото Volvo в историята на марката! Ще кажа единствено, че BMW i5 M60 е с 601 к.с., само че форсира до 100 за 3,8 секунди.

Друго нещо, което прави бързо, е зареждането. Вариантът Twin Motor може да се зарежда с до 153 kW, а версията с един мотор – със 134 kW. Това значи, че батерията на моя автомобил може да се зареди от 10 до 80% за малко над 25 минути.
 STOP&GO: В интериора на ЕХ30 няма физически бутони (без четирите за стъклата), като даже спешните светлини се управляват от отвесния 12,3-инчов централен екран, има и физически бутон за спешните светлини
А какво да кажа за интериора? Той си е заслужен за обособен материал (и ще направя такъв), тъй като моят 25-годишен опит като авто публицист ме сблъска с нещо, което е в действителност друго. Не споделям, че не съм го виждал, Tesla го наложи, само че тук приказвам за компания с 97-годишна история, която сме привикнали да ни предлага „ спокоен разкош ”, опакован с кожа, дървесина и хром. Е, забравете за тях, тук акцентът е подложен върху рециклираните и рециклируемите материали. Защото Volvo желае в действителност да е „ зелена ”, а не да развява единствено знамето на екологията, а под повърхността да са скрити други неща.

Около 1/4 от целия алуминий, употребен в производството на автомобила, е рециклиран, както и почти 17% от цялата стомана. Около 17% от цялата пластмаса в автомобила, от вътрешните съставни елементи до външните брони, е рециклирана – най-високият % във всеки автомобил Volvo досега. В колата има остарял деним, има даже PVC-дограма, всичко това заменя кожата и ще има такива, които няма да одобрят, само че не и аз.
 STOP&GO: Т. нар. sound bar на Harman Kardon през широчината на арматурното табло е надъхан по този начин, че да основава чувство за 9 колони с мощ 1040 вата.
А какво да кажа за това, че няма приборно табло? Че на вратите няма нищо друго, с изключение на странни, само че съвременни дръжки, няма кабели, с цел да се тънки и да се отваря пространство. И с цел да се икономисват разноски, един от способите, оказал помощ на Volvo да предложи стартова цена за ЕХ30 от под 80 000 лв..

Няма и старт бутон, колата се разсънва за живот, откакто я отключиш. По същия метод „ заспива ”, когато я заключиш, а сензори в седалката засичат дали на нея има човек. Ако има – включвате на скорост и потегляте.

Иначе интериорът може да се персонализира в пет тематики с осветяване и тон, въодушевени от скандинавските пейзажи. Четири са интериорните дизайна без кожа, всеки с разнообразни музи от природата и модата, направени от възобновими и рециклирани материали.

Стигам и до 12,3-инчовия екран. Оставих го за най-после не инцидентно. От него се управлява безусловно всичко в този автомобил. Като споделям безусловно всичко, имам поради даже и спешните светлини. Интуитивно ли е това – не бих споделил. Интересното е, че същото мисли и самият автомобил, тъй като единствено да си преместиш погледа към него, с цел да видиш скоростта, 2 секунди по-късно камерата зад кормилото изпраща сигнал към нервния център на автомобила, който стартира да те подканя да върнеш погледа още веднъж към пътя.
 STOP&GO: Версията Twin Motor Performance разчита на два електромотора със систематична мощ 428 к.с. и 543 Нм
Ок, тогава по какъв начин да се опитам да настроя огледалото, което също става посредством екрана. Другият проблем е обвързван със слънчевата светлина и пръстовите отпечатъци, които вършат мъчно забележими шорткътите. В тази посока Volvo имат какво да почистват, имам вяра, че посредством актуализации по въздуха ще съумеят да създадат това. Но първата стъпка е една: монтиране на head-up екран.

Може да кажем „ Hay, Гугъл ”, с цел да активираме Гугъл Assistant и да го помолим: „ change the radio station to Z-Rock ”. Но това не трансформира обстоятелството, че човек може да се пообърка с контрола на функционалностите по време на придвижване.

Абсолютно нищо объркващо няма с държанието на автомобила на пътя. е превъзходен в града. Компактен, маневрен, с дребен радиус на завой, елементарен за паркиране. Функцията за шофиране с един педал може да спре колата на място, когато вдигнете крайници си от газта.
 STOP&GO: Volvo е съумял да понижи общия въглероден отпечатък за 200 000 км шофиране до под 30 тона, това е 25% по-малко спрямо изцяло електрическите модели C40 и XC40.
Но най-впечатляващата характерност на компактното Volvo, е методът за справяне с неравностите, въпреки джантите да са 20-ки. Имаш чувството, че карат доста по-голям и по-луксозен автомобил.

Въпреки ясния фокус върху комфорта, ЕХ30 е и много занимателен в завоите, каквито през Искърското дефиле има в обилие. Имаш толкоз мощ разполагаем във версията Performance (428 к.с. и 543 Нм), че се хващам да се подсмихвам при ускоряване на изхода на завой. Това е автомобил, който може да се трансформира в тематика за диалог с доста от характерностите си, изключително с обстоятелството, че е най-бързото Volvo в историята, него не бях споменавал до момента.

В края на деня върша и следната сметка. С направих една разходка до манастира „ Седемте престола ” през Искърското дефиле. Към манастира бях по-пестелив, назад – квалификационен режим.

Заводските данни споделят, че тази версия може да промени до 450 км, като всичко зависи от индивида зад кормилото, пътните и климатичните условия.

Взех автомобила зареден на 99%, връщам го след изминати 243 км и оставащ заряд в батерията за още 101 км (31%). Това ще рече евентуални 350 км, със 100 под заводските. Но и с проби на упражнението 0-100 км/ч. Средният разход по време на моето пътешестване бе 18 kWh, доста малко над заводския параметър, само че не съм се движил по автомагистрала, като изключим Северната дъга.

Технически характерности:

Volvo EX30 Twin Motor Performance

Размери

Дължина, мм: 4233

Широчина, мм: 1837

Височина, мм: 1549

Междуосие, мм: 2650

Задвижване

Капацитет на батерията (нетен), kWh: 64

Макс. скорост на зареждане, kW: 153

Макс. мощ, к.с.: 428

Макс. въртящ миг, Нм: 543

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 180

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 3,6

Среден разход, kWh/100 км: 17,4 – 18,0

Пробег, км (WLTP): 450

Базова цена на модификацията, лева с Данък добавена стойност: 102 000

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР