Преди дни в София стана тежка катастрофа, при която загинаха

...
Преди дни в София стана тежка катастрофа, при която загинаха
Коментари Харесай

Комисар Тенчо Тенев пред ФАКТИ: Стартираме засилена акция за алкохол, дрога и проверка на коли със затъмнени стъкла

Преди дни в София стана тежка злополука, при която починаха две млади дами, а лидерът - Георги Семерджиев в началото се укри. След това се оказа, че в тази ситуация е забъркана и служителка на полицията – Симеона Радева. За злополуката беседваме с комисар Тенчо Тенев, който е дълготраен чиновник в структурите на Министерство на вътрешните работи. Ще ви представим диалога в две елементи, тъй като в него ще стане въпрос и за ареста му, когато е шеф на охранителния бранш в полицейското ръководство в Асеновград, както и за схемите, които са разрушени в КАТ. Ето какво сподели той пред ФАКТИ.

- Комисар Тенев, какво ново може да се каже към злополуката на Георги Семерджиев, при която починаха две млади дами. Имаме ли към този момент резултати от нова проба за алкохол и опиати?
- В националното разследване са пробите за опиати. Все още нямаме резултати. Там е и цялата документи, тъй като се работи.

- Има ли изясненост каква е съпричастността на служителката на полицията Симеона Радева?
- Министърът на вътрешните работи ясно сподели, че Георги има връзка с тази полицайка, имат връзки. Полицайката му е съдействала, с цел да напусне мястото на произшествието.

- От кабинета оповестиха, че ще има засилени инспекции за алкохол и дрога. Какви ограничения ще предприеме КАТ…
- Катастрофата е с необятен публичен отзив, тъй като починаха две млади дами и употребявам да изкажа съболезнования на околните. Ще засилим контрола както в този сектор в София, по този начин и целия град. Ще се правят инспекции за опиати на водачите на МПС, както и инспекции за алкохол на същите. Ще се ревизират коли със затъмнени стъкла, първокласни коли, ще се следи за нападателно шофиране.

- Колко време ще продължи това…
- Колкото е нужно и до момента в който се реши, че има задоволителен резултат. Докато се види, че сходен вид нарушавания са намалели задоволително. Не е нужно да дефинираме период.

- Комисар Тенев, дано да поговорим и за задържането ви, когато работите в Асеновград. Скоро съдът се произнесе, че на 12 май 2021 година сте арестуван нелегално. Това единствено морална победа ли е?
- На този стадий си е морална победа, тъй като съдът се произнесе, че липсват претекстове за моето задържане от някогашния шеф на вътрешна сигурност, който издава джука заповед на сътрудника, който работи в ДВС към ОД на МВР-Пловдив. Същият след джука заповед ми пуска заповед за задържане за 24 часа, само че без да има претекстове.

- Бяхте упрекнат, че като началник на Охранителна полиция в Асеновград сте избрал компания, която да постави камери като подаяние на районното без съгласувателна процедура, какъвто е редът. И също по този начин за открити 200 патрона в дома ви, които били противозаконни, само че се оказа, че не са… И закупуването на коли на полицията. По всичко ли сте оневинен?
- Ще ви обясня в детайли по всички питания. Камерите не са дарени. По стратегия на Министерски съвет на територията на всяко едно полицейско ръководство, което е в дадена общината, се отпускат пари за подкрепяне на ръководствата. Парите минават през общинските кметове. В РУ-Асеновград имаше 30 000 лв., като тези пари са предопределени единствено за поправки или подкрепяне активността на полицията. Единствено кметът е индивидът, който може да даде тези средства, само че не във тип на пари, а за осъществяването на дадена активност – било то ремонт или друга. Но все става въпрос за неща, които са нужни на полицията. В ръководството имаше 10 остарели камери, а имаме 5 пространства за задържане под стража. Старите камери въобще не работеха, а се задържат много хора. Това допуска, че няма по какъв начин да следим какво се случва в килиите. И се наложи началникът на районното полицейско ръководство гл. контрольор Петър Бабугиров да напише писмо до кмета на общината и да го помоли да се слагат камери на цялото ръководство, в случай че може. Това писмо кметът го препрати към секретаря на общината, сътвори се работна група и така нататък Дойдоха хората, срещнаха се на място от какво има потребност. После пуснаха предложения към компании. След това сложиха за сметка на общината 32 камери.

- И за какво това е вкарано в обвинението…
- Кажете ми вие. Аз бях спокоен, когато ме задържаха, тъй като нямам присъединяване никакво в тази работа.

- Ще обжалвате ли прокурорското задържане?
- В момента към момента прокуратурата ми повдига обвиняване. Постфактум разбрах, че от ноември месец с решение на наблюдаващия прокурор ми е неразрешено да напущам страната поради обвиняванията. Прокурорското задържане бе на база открити противозаконни патрони в дома ми в селото, в което пребивавам. А то не е на територията на Пловдивска област, а в хасковско. Преди да ме задържат в Асеновград, ми направиха обиск и ми иззеха разрешителните за оръжия. Аз имам няколко персонални оръжия, както и служебно, несъмнено. Имам револвери, имам спортна пушка, за която всеки месец ми се поставят по 200 патрона, тъй като съм член на състезателен стрелкови клуб в Хасково. Имам проект за стрелби за 2 години напред. Това си е написано съгласно закона. И татко ми, Бог да елементарни, тъй като умря преди няколко месеца, си имаше също персонално оръжие. Имаше си позволение и патрони за него. При направения обиск много медии гръмнаха, че Тенчо Тенев има съвсем 600 противозаконни патрона. Но не прецизираха от Вътрешна сигурност, че тези патрони не са противозаконни, тъй като за тях имам документи. И заради тази причина ми бе повдигнато обвиняване, че държа противозаконни патрони.

- Но това не устоя впоследствие…
- Когато след това имаше дисциплинарна инспекция, назначена от министъра, когато бях отхвърлен от служба за 3 месеца, се оказа, че няма установени дисциплинарни нарушавания. Проверката бе изпратена в прокуратурата в Пловдив, само че все пак сега ми се повдигат обвинявания, че държа нелегално патрони у дома - това е по член 338 и 339. Интересен факт е, че, когато ме задържаха, имаше поемни лица, очевидци, следователи и се броиха патроните. Всички се разписаха в протокола за обиск. А след известно време, съвсем една година по-късно, ми споделиха, че при броенето на патроните в следствието в Пловдив, тъй като имало описен лист и очевидци, само че аз не съм участвал там, те са със 100 патрона повече. Показаха ми фотоси на кутии за патрони, само че аз не видях на фотосите вътре в кутиите какво има. Може да има празни гилзи. И в един миг ми се споделя, че имам повече патрони, тъй като в протокола за обиск не били изброени вярно. Как става това? Аз бях там, поемните лица от селото, следователят беше там, юристът беше там… Как в един миг, само че без
аз да участвам, ми се споделя, че имам 100 патрона повече. Нещо не се връзват нещата.

- Преди време разказахте, че хапче ви е изпаднало от храната, до момента в който сте бил в ареста, само че не дадохте доста детайлности. Сега бихте ли разказали това, което може да се опише?
- В следствения арест ми дадоха един сандвич, от тези триъгълните, които са в пластмасова кутия. Вътре имаше и малко домат. Хващайки хляба, от единия край се отчупи парче. Вероятно сандвичът е бил отворен, поставено е нещо и е бил затворен. И като го отворих, когато взех хляба, хапчето изпадна.

- И какво е развиването после…
- Мой непосредствен, който се интересува какво става с мен, сутринта отваря жълтите уеб сайтове и в един чете, че Тенчо Тенев е наркоман. Малко по-късно, примерно 30-40 минути, чете, че Тенчо Тенев е почнал да буйства в килията на ареста и при направения кръвен тест се оказва, че същият е използвал опиати. В момента, в който открих хапчето, и почнах да блъскам с пестник по вратата, тъй като там съм в изолираност, пристигна надзирателят, пристигна и доктор, демонстрирах им хапчето, писах пояснения. Казаха, че ще създадат вътрешна инспекция, само че и до ден сегашен не са ме уведомили какво става. Вече година мина. В момента, в който открих, че имам хапче, само че не го погълнах, популярност Богу, близкият ми сподели, че на уеб страниците към този момент всичко е изтрито. Явно не се е осъществил пъкления проект на някой, който е желал да ме дискредитира. За колите по същия метод. Когато отидох в районното ръководство Асеновград, установявах, че там има 10 автомобила, от които 6 са развалени, а четири автомобила са в придвижване. А Асеновград е едно от най-големите полицейски ръководства на територията на страната. Тогава помолих началника да пуснем едно писмо от посредством Министерство на вътрешните работи до Министерство на финансите и да вземем коли. Правил съм го и преди, а в този момент в КАТ съм взел по този начин 25 автомобила. Има си ред за тази работа. Тогавашното управление на МВР-Пловдив ми скриха писмото и два-три месеца чакахме. А то не бе придвижено въобще. Началникът на охранителна полиция го е скрил и очевидно е желал да ме изкарат, че аз съм отговорен, че поделението няма работа. Тогава се взех решение на друга стъпка. Отидох при кмета на община Асеновград и го помолих да напише едно писмо до министъра на финансите да бъдат отпуснати коли за общината, а той да ни ги даде на нас. Взехме писмото, занесоха го при министъра на финансите и той отпусна три автомобила, които взехме от митницата в Свиленград. Когато пристигна писмото, кметът на общината ми даде пълномощие, с цел да отида и да ги взема, тъй като знам по какъв начин се получават колите. Преди да отида, помолих другар в Харманли, който има Пътна помощ и схваща от тия неща, да отиде да огледа колите, за които от 2-3 години не се знае какво е техническото им положение. Отивайки там ми сподели, че единият автомобил е запалил, а другият не го бива. Имало проблем и нещо дава на късо. Но на идващия ден пристигна дружно с нас. С единия автомобил нямаше проблем и го запалихме, той имаше проблеми по ходовата част. А другия не искаше да възпламени. Обадих се в общината, че колите не са в придвижване. Кметът ми сподели, че желае колите да са изрядни, с цел да може като ни ги даде, да се употребяват. И че общината няма пари да заплати Пътната помощ, която да ги докара. После се обадих на различен другар от Димитровград и го помолих да му доставим колите за ремонт и да ги пуснем в придвижване. Ремонтираха ги, платих Пътната помощ, и след седмица бяха в Асеновград. Общината и компанията си разплатиха с фактури. И колите се употребяват. Малко откакто ме задържаха, общината ги даде за прилагане на дирекцията. За използването шефът подписа контракта и там нямам никаква интервенция както настояват от вътрешна сигурност за контракти за подаяние. Аз нямам такива права, аз да подписвам такива контракти.
Следва…
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР