Преди дни трима съдии от гражданската колегия на ВКС внесоха

...
Преди дни трима съдии от гражданската колегия на ВКС внесоха
Коментари Харесай

Маргарита Махаева: Ще браним конституционалната идентичност и независимост на България

Преди дни трима съдии от гражданската гилдия на Върховен касационен съд внесоха преюдициално питане до Съда на Европейски Съюз дали съставлява форма на дискриминация по отношение на транссексуалните ТР №2/2023 година на Общо събрание на гражданските колегии на Върховен касационен съд, в което беше посочено, че „ настоящото право в България не планува опция съдът да допусне смяна на данните по отношение на пола, името и единния цивилен номер в актовете за гражданско положение на молител, който твърди, че е транссексуален. "

Припомняме, че самото решение беше извънредно оспорвано, с съвсем равни гласове „ за " и „ срещу ".

Това са съдиите Мария Иванова, Любка Андонова и Даниела Стоянова, които в запитването си изричат причини и срещу решението на Конституционния съд по к.д.№6/2018 година, в което съдът одобри, че понятието „ пол " съгласно Конституцията следва да се схваща единствено в неговия биологичен смисъл. В причините си трите акцентират, че правото на Европейски Съюз е над националното право и в този смисъл цитираното решение на Конституционен съд опонира на Европейската спогодба за правата на индивида и на правото на Съюза.

Ние от " Възраждане " ще чакаме с интерес отговора на Съда на Европейски Съюз, защото, в случай че той почете претекстовете на трите съдийки, това безспорно ще отключи кутията на Пандора у нас. Тогава всеки мъж, който се усеща жена, както и всяка жена, която се усеща мъж, ще може да трансформира свободно юридически пола си, а с него и имената си и единния си цивилен номер. За тези промени няма да е належащо да бъде осъществена хирургична намеса за промяна на пола, задоволително ще е лицето да съобщи от какъв пол се усеща то самото, с цел да бъдат отразени измененията в актовете за гражданско положение.

Денят, в който беше изпратено това питане, инцидентно или не съответства с деня, в който за конституционни съдии бяха определени Борислав Белазелков и Десислава Атанасова. Нямаме никакво подозрение, че сделката по отношение на смяна практиката на Конституционен съд в тази тенденция е осъществена авансово, нито имаме подозрение по какъв начин ще гласоподават за тази смяна новите конституционни съдии.

Категорично заявяваме, че ще дадем мощен отпор, с цел да избегнем този прелом и по никакъв метод няма да допуснем настъпването на подобен юридически безпорядък. Заявяваме, че твърдо заставаме зад българския висш закон, ще браним конституционалната еднаквост и самостоятелност на България.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР