Преди дни тревожен анализ, базиран на информация от правителствения сайт

...
Преди дни тревожен анализ, базиран на информация от правителствения сайт
Коментари Харесай

Богомил Николов пред novini.bg: Кой има интерес от отказ от българско производство!?

Преди дни обезпокоителен разбор, основан на информация от държавния уебсайт за цените на главните храни, ни предизвестява по тази причина, че понижава потреблението на обичайните млечни храни у нас, тъй като цените им са по-високи от тези в страни като Франция и Германия, а по цени на храните въобще сме преди Съединени американски щати и Япония! Какво се случва и ще изчезнат ли от трапезата ни обичайни за българите храни, заради ценови аномалии? Освен цените на храните, кои услуги са непомерно оскъпени у нас? По тези тематики беседвам с изпълнителния шеф на Асоциация „ Активни консуматори ” Богомил Николов, ето неговите мнения на въпросите ми:


Споменатите храни няма да изчезнат от трапезата на българите, тъй като ще стартираме да внасяме прясно мляко, сирене и кашкавал от другаде - намираме се на един огромен европейски пазар.

Нашите производители не са задоволително подкрепени и субсидирани,

тъй че да могат да устоят на конкуренцията. Също по този начин по веригата на снабдяването има " гърло на бутилка " - свиване, т.е.малка конкуренция от прекупвачи, които доста надуват цените и в последна сметка евтиното мляко, което се изкупува от производителите, се трансформира в безценен млечен артикул на рафтовете за потребителите.
Трябва да се търси къде е конкурентния проблем и да се вземат ограничения за разширението й. Също по този начин субсидирането на производителите да е по-конкурентно. Част от този проблем е и че някои стартират да влагат в млечните артикули заместители - палмова лой, високо наличие на вода и други, само че това не е правилният път, не води до на никое място и има потребност от засилен надзор в тези сфери.
По принцип в нашата асоциация

сме на мнение, че у нас нищо и на никое място не се управлява задоволително.

Комисия за защита на конкуренцията би трябвало да направи сериозен разбор на бранша и да каже кои са огромните прекупвачи, които надуват цените на млечните артикули.
Категорично нямам доверие обаче, че администрирането на цени ще докара до положителни резултати. Това е тествано на доста места и потвърдено не води до положителни резултати. Например държавната компания какво направи - под политически напън понижи цените фрапантно, само че след 1 година се оказа, че не може да ги поддържа и ги увеличи, само че сдружението го закъса финансово. Това не е устойчива процедура.
Лошо е, че всичко това води до отвод от българско произвеждане.

Внос има задоволително, само че е тъпо, че този бранш има голям експортен капацитет и в случай че ние поддържаме добър имидж на производители, можем да храним половин Европа със селско икономически артикули.

Но за жалост по цялата верига има проблеми и не съумяваме да се оправим с тях. Няма политика да се поддържа жив този бранш.
Ако отворим статистиките от минали години, ще забележим, че преди сме давали по-голям % от бюджета си за храна, в сравнение с в този момент, само че в този момент се усещаме по-недоволни! Мисля, че този абсурд идва от чувството за неустановеност в качеството на храните през днешния ден. Пазарът е богат, цялостен с голям избор, само че недоволството у хората си остава.
Отсега ми е мъчно да предвиждам дали цените на храните преди Великден ще бъдат нараснали - всяка година го има този проблем, само че мисля, че към този момент нямаме мотив за особени терзания.
Много хора се оплакват при нас освен за храните, само че и във връзка на не контролираните цени на мобилните услуги.

Хората привиждат координиране сред мобилните оператори във връзка с цените на техните услуги.

Вече трета година вършат едно и също нещо по изумително идентичен метод, което намирисва на картелно съглашение. Смятаме, че казусът идва от това, че на пазара ни има малцина оператори, които да се конкурират. Във всяка европейска страна има виртуални мобилни оператори, в това число подобен има и в Северна Македония! Това са оператори, които нямат лична мрежа, свои кафези, а наемат такива от съществуващите. Но у нас трите оператора не пускат никой да припари до техния пазар. Това е огромна предизвикателство за страната ни - по какъв начин да накара мобилните оператори да си отворят мрежите и в случай че се появят искащи, да получат право да работят. Тогава, аз съм уверен, че най-малко един от новите ще предложи по-необвързващи отворени контракти за потребителите, а това ще промени средата. Хората ще знаят, че няма да могат да им индексират цените на услугите по средата на годината, или месеци откакто сте подписали контракт за услугата. Отворете пазара, конкуренцията на никого не е навредила в този свят, тя единствено оказва помощ!
 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР