Преди дни той обяви, че уверения от премиера и от

...
Преди дни той обяви, че уверения от премиера и от
Коментари Харесай

Атлантическият съвет: Доброволната военна служба е риск

Преди дни той разгласи, че уверения от премиера и от Народното събрание, че ще поддържат предлагането му. Лидерът на Вътрешна македонска революционна организация даже сподели, че продължава да упорства за връщането на казармата, а въвеждането на доброволна военна работа би било първата стъпка в тази посока . Няма страна, която стопански да е просперирала и да няма войска, аргументира се министърът.

Според Атлантическия съвет, измежду чиито учредителите са някогашните служебни министри на защитата Велизар Шаламанов и Тодор Тагарев, обаче сходна смяна крие риск за защитата на страната и съставлява заплаха за демокрацията у нас.

От организацията считат, че доброволната военна работа няма да реши съществуващите проблеми в армията ни и да направи въоръжените ни сили по-професионални, по-високотехнологични и интегрирани със съдружниците ни в НАТО.

„ Военната работа “ в смисъла на познатите от предишното наборни армии е анахронизъм, действителен единствено в софтуерно изостанали страни . Тя може да обезпечи нужното ниво на подготовка за боравене със модерно въоръжение и техника единствено при нескончаем интервал на военна тегоба (поне 12-24 месеца) за войнишкия и част от сержантския състав. Такъв период на доброволна военна работа ще обезпечи най-малък брой претенденти и ще бъде безрезултатна инвестиция, обявиха още от Атлантическия съвет.

Предложенията за въвеждане на „ доброволна военна служба”, само че в смисъла на „ военна подготовка на цивилните жители “ не би трябвало да се отхвърлят по принцип. Те обаче, не могат да заменят отсъствието на Национална стратегия „ България в НАТО и Европейската защита “, която да сътвори професионални, високотехнологични и интегрирани със съдружниците ни съвременни въоръжени сили.

В този си тип направените оферти изместват фокуса от значимите въпроси за решение в областта на защитата. Разширяването на опциите за непринудено присъединяване на цивилните жители в защитата на страната би имало резултат единствено при следните условия , акцентират от Атлантическия съвет:

- Налице е построен квалифициран, професионален и съвременен „ гръбнак “ на въоръжените сили в лицето на постоянната армия;

- Цивилните жители не носят краткотрайна „ военна работа “, а минават през интензивна военна подготовка, която е финансово и материално обезпечена на модерно равнище;

- Ресурсите, нужни за военната подготовка на цивилните жители, не се обезпечават за сметка на построяването на съвременни и професионални постоянни въоръжени сили;

- Подготвените цивилни жители са включени в непрекъснато настоящи постоянни или аварийни военни формирования като част от цялостна национална стратегия за развиване на отбранителните способности;

- Гарантира се прецизен гражданския надзор, който да пресече всички благоприятни условия под прикритието на въоръжените сили да се основават паравоенни организации или паравоенни формирования да получат формален статут.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР