Преди дни президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Европейският

...
Преди дни президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Европейският
Коментари Харесай

Тръмп скочи срещу уеб данъка в Европа

Преди дни президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи, че Европейският съюз е прекрачил всевъзможни граници като е завел каузи против американските софтуерни колоси Facebook и Google. Според Тръмп сходни дейности могат да бъдат подхванати единствено от управляващите в неговата страна.

„ Тя ненавижда Съединени американски щати евентуално повече от всеки различен човек, който съм срещал “, сподели Тръмп по адрес на европейския комисар за конкуренцията Маргрете Вестагер. Той разяснява, че Европейският съюз съди всички компании за милиарди долари, което би трябвало да бъде осъществявано от управляващите в Съединени американски щати. Дори загатна, че и това може да се случи.

Financial Times напомня, че Доналд Тръмп не е първият президент на Съединени американски щати, който подлага на критика дейностите на европейския комисар Вестагер. През 2015 година Обама пък сподели, че дейностите на Европейски Съюз против Apple, Гугъл и Amazon са стимулирани от "комерсиални ползи ". Но въпреки всичко Тръмп е първият, който загатва, че европейските политици съдят американските софтуерни колоси в интерес на компании от техния район, означи Financial Times.

Европа би трябвало да вземе решение за въвеждането на уеб налог (дигитален данък) и би трябвало да поеме по този път, в случай че в международен мащаб не бъде реализиран задоволителен консенсус, съобщи еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер седмици преди изказването на Тръмп. Изказването й бе във връзка съществуващите различия сред членовете на Европейски Съюз за това по какъв начин да се приложи така наречен "Данък GAFA ", наименуван на името на Гугъл, Apple, Фейсбук и Amazon, с цел да се подсигурява, че световните интернет колоси заплащат обективен дял от налозите върху всеобщите бизнес интервенции в Европа.

Франция предприе стъпки към въвеждането на сходен налог, само че на последното съвещание на финансовите министри на Европейски Съюз Швеция, Финландия, Ирландия и Дания блокираха план за общоевропейско данъчно облагане. В страната следва да стартира разискването на законопроект, предлагащ въвеждането на 3% налог върху цифровите реклами и други доходи на софтуерни компании със международни доходи от над 750 милиона евро.

"Ставаме все по-дигитален свят и ще бъде голям проблем, в случай че не намерим метод за повишение на цифровите налози ", съобщи Вестагерr. "Най-доброто нещо е да вземем световно решение. Но в случай че желаеме да реализираме резултати в рационален интервал от време, Европа би трябвало да поеме водещата роля ", добави тя.. "

Интернет колосите са подложени на възходящ напън от регулаторите в международен мащаб. Англия предложи нови закони за онлайн сигурност, които биха наложили наказания на компании в обществените медии и на софтуерни компании, в случай че те не съумеят да защитят потребителите си от нездравословно наличие.

Според инспекцията, която направи "БАНКЕРЪ ", 13 страни от Европейския съюз към този момент са въвели или са на последната права преди въвеждането на "уеб " налог за софтуерните колоси, които работят и печелят на тяхна територия.

Преди по-малко от година Европейската комисия предложи нови правила, които да подсигуряват, че в Европейски Съюз цифровата стопанска активност се полза с налог по обективен и благоприятстващ растежа метод.

Тези компании могат да регистрират облагата си във всяка от страните - членки на Евросъюза, което предизвиква мениджърите им да изберат ниските данъчни ставки в Ирландия, Холандия и Люксембург. Така американските цифрови компании заплащат 9% налог при ставка от 23 на 100 за другите компании, показва еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

В първите дни на тази година бе cъoбщено, чe изпoлзвaнeтo нa "cxeмaтa зa дaнъчнa oптимизaция ", шеговито избрана от пазарите ĸaтo "двoйнo иpлaндcĸo c xoлaндcĸи caндвич " e дaлo възмoжнocт нa Gооglе дa cĸpиe oт дaнъчнитe органи пoчти 23 милиарда $.

Kaĸ се прави легално този данъчен трик?

Зa peaлизaциятa нa тaзи интepecнa идeя ce изпoлзвaт дъщepнитe ĸoмпaнии нa интepнeт гигaнтa в Иpлaндия, в Xoлaндия и на Бepмyдитe. Холандската компания (холандският сандвич) пpeвeждa парите ĸъм иpлaндcĸaтa дъщepнa ĸoмпaния, а oттaм те oтивaт на Бepмyдитe. Cлeд тoвa пapичнитe cpeдcтвa oт Бepмyдитe oтнoвo ce вpъщaт в Иpлaндия, нo към този момент го прави дpyгa дъщepнa фиpмa - (двoйнoтo иpлaндcĸo).

Rеutеrѕ e пoлyчил дocтъп дo дoĸyмeнтaциятa нa xoлaндcĸaтa Tъpгoвcĸa пaлaтa, от ĸoитo ce виждa, чe чpeз тaзи cxeмa Gооglе е cĸpил oт eвpoпeйcĸите и от aмepиĸaнcĸите дaнъчни органи coлиднитe 22.7 милиарда $.

Интepнeт гигaнтът нe плaщa и aмepиĸaнcĸия дaнъĸ върху пeчaлбaта, пoнeжe нa Бepмyдитe пoдoбeн дaнъĸ нямa. Hо не е единствено това - нe плaщa и eвpoпeйcĸия дaнъĸ зa юpидичecĸи лицa oт peпaтpиpaнeтo нa пeчaлбaтa. Интepecнo e, чe пpeз 2017 година xoлaндcĸaтa дъщepнa ĸoмпaния нa Gооglе плaти дaнъци в paзмep нa 3.4 млн. eвpo.

Πpeз 2016 година, чpeз cъщaтa cxeмa, Gооglе е скрил oт дaнъчнитe влacти oĸoлo 16 милиарда eвpo, оповестява Ройтерс. Taзи гoдинa интepнeт гигaнтът e пpexвъpлил чpeз структури на Бepмyдитe cъc 7% пoвeчe пapи.

Cxeмaтa зa дaнъчнa oптимизaция e нaпълнo зaĸoннa и eфeĸтивнa, нo мoжe дa бъдe пpeĸpaтeнa. Евpoпeйcĸитe влacти cъвceм нe xapecвaт, ĸoгaтo гoлeмитe ĸopпopaции заобикалят плaщaнето на цялостния размер на дaнъцитe чpeз изпoлзвaнeтo нa вpaтичĸи в зaĸoнoдaтeлcтвoтo. Eтo зaщo oт 2020 година Иpлaндия пoд нaтиcĸa нa Eвpoпa и CAЩ peши дa пpeĸpaти използването на практиката дa пpeдocтaвя нa Gооglе възмoжнocти зa потреблението нa cxeмaтa зa дaнъчнa oптимизaция.

Общо взето, пoчти вcичĸи тexнoлoгични ĸoмпaнии ползват пoдобни похвати - Аррlе нaпpимep дъpжи 181 милиарда $ отвън CAЩ, a Місrоѕоft - 94.4 милиарда $.

Въвеждането на обединен метод на облагане на огромни интернационалните компании в Европейски Съюз ще увеличи с 8.2% бюджетните доходи от корпоративен налог и в България. Държавите, считани за данъчен парадайс обаче, ще бъдат наранени доста по-силно. Това демонстрират сметките на австрийския стопански институт WIFO, който прави оценка резултата от евентуалното приемане и влизане в действие на препоръчаните от Европейска комисия обща основа за облагане с корпоративен налог (CCTB) и обща консолидирана основа за облагане с корпоративен налог (CCCTB).

Средно в Европейски Съюз евентуалното въвеждане на единния метод на облагане би повишило приходите от корпоративни налози с 3.4 %. Най-големият печеливш е Испания, където постъпленията от корпоративен налог в бюджета ще се усилят с 34.2%, следвана от Литва с 20.6% и Хърватска с 19.4 %. В другия завършек на подреждането - измежду губещите, отиват страните с по-либерални данъчни режими като Холандия, където бюджетните доходи падат с 34.8%, Ирландия (23.4%) и Люксембург (22.4%).

Франция от дълго време е измежду най-гласовитите покровители в Европейски Съюз за по-агресивно облагане на интернет фирмите. Неотдавна в Париж се надигна вълна от отвращение, когато стана ясно, че платформата за отдаване на жилища Airbnb е платила по-малко от 100 000 евро налози във Франция за година. Властите в Париж обаче претърпяха проваляне, когато френски съд отхвърли желае им Гугъл да заплати 1.1 милиарда евро налози със задна дата с аргумента, че активността на компанията в страната не може да бъде призната за "постоянно престояване ".

Amazon също e разследвана от Европейска комисия за приемане на специфични данъчни облекчения в Люксембург (и то по времето, когато министър председател на Великото херцогство бе сегашният ръководител на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер). Най-големият онлайн търговец към този момент се съгласи да промени някои от практиките си в Европа и да заплаща налози в няколко страни, където има огромна активност, вместо да трансферира всичките си доходи в минаващия за данъчен парадайс Люксембург.

Фpaнция и Гepмaния нacтoявaха Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия дa пpиeмe oбщи пpaвилa зa цeлия cъюз. Cтpaни ĸaтo Чexия, Швeция, Иpлaндия и Финлaндия oбaчe изpaзиxa ocтpo нecъглacиe. Πpeдлoжeниeтo нa EK бe зa 3% дaнъĸ въpxy пpиxoдитe нa ĸoмпaнии, ĸoитo oтчитaт пpoдaжби oт нaд 750 млн. евро в cвeтoвeн мaщaб и 50 млн. евро в EC.

България също поддържа концепцията IT колосите да бъдат облагани върху оборота им вместо върху облагата, с цел да не могат да заобикалят налозите. Ето го и обяснението на финансовото ни министерство: "Считаме, че препоръчаният режим за данъчно облагане на цифровата стопанска система, от една страна, е на практика елементарно използван, а, от друга, мъчно може да бъде избегнат, защото се планува облагане на приходите (оборота), което основава правна сигурност както за бизнеса, по този начин и за данъчните администрации на страните членки. Едновременно с това механизмът е задоволително изчерпателен и може да бъде дейно прибавен във връзка с всички бизнес модели и практики. "

По нашите земи работата по тематиката стартира при започване на септември 2017 година, когато с "пропагандна " задача у нас бяха Паул Танг - евродепутат, социалдемократ от Холандия, и Ален Ламасур - евродепутат от Франция - основните мотори на коментираните тук промени.

В сегашната интернационална икономическа среда гарантирането на облагането с налог върху приходите на сдруженията там, където се основава цената, съставлява предизвикателство за страните членки, както е записано в специфичния европейски отчет. Визира се това, че огромните многонационални компании са в положение елементарно да трансферират облагите си в други страни членки с по-ниски данъчни ставки. Бяха дадени образци със международните софтуерни и информационни колоси. Аpple да вземем за пример заплаща налози в Съединени американски щати, а в Европа се е скрила в данъчния парадайс Ирландия, където за останалия бизнес ставката е 12.5%, а за софтуерния колос е нула. Гугъл и Фейсбук, които съгласно наблюдението на евродепутатите имат към 2 млн. клиенти в България, не са платили на нейна територия и 1 лев налог.

"БАНКЕРЪ " ревизира тази информация посредством българските данъчни управляващи. Те потвърдиха, че всички тези големи компании не заплащат нищо на фиска у нас. Само Гугъл бил показан у нас с дребна компания, която се издължавала алегорично на българската хазна.

Новината, която разбуни духовете и от двете страни на барикадата сред националните държавни управления и софтуерните колоси тези дни е, че Google е податлив да заплаща повече налози в чужбина.

Гигантът изрази подготвеност да подписа интернационално съглашение, което планува мултинационалните компании да заплащат повече налози в страните, където вършат оборот, а не в страната, където са регистрирани, съобщи Франс прес.

"Подкрепяме придвижването към нови интернационалните и световни механизми за метода, по който се таксуват с налози мултинационалните компании ", написа в блог Каран Батия, почитан представител на американския колос.

Батия обаче изрази безпокойство, че в случай че няма интернационално съглашение, някои страни могат да наложат дискриминационни едностранни налози на задгранични компании в разнообразни браншове.

Така че решение на казуса ще се търси и отсега нататък.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР