Преди дни евродепутатът Андрей Слабаков Андрей Слабаков е роден на

...
Преди дни евродепутатът Андрей Слабаков Андрей Слабаков е роден на
Коментари Харесай

Петър Слабаков – гордият носител на Ордени за храброст и почтеност

Преди дни евродепутатът Андрей Слабаков  Андрей Слабаков Андрей Слабаков е роден на 13.08.1960 година в София. През 1984 година приключва ВИТИЗ, компетентност " Кино и, наследник на един от най-почитаните български артисти Петър Слабаков, провежда фотоизложба в памет на своя татко, която може да се види композирана в градинката „ Кристал ”. На 23 април се навършват 100 години от рождението на носителя на „ Орден за смелост ” от Втората международна война. После българите импровизирано му присъдиха и Орден за честност поради почтено изживения му живот.

Има хора, които на пръв прочит ти стават антипатични и други, които печелят любовта на множеството си сънародници поради своя гений, честност, праволинейност, непринуденост и безкрайна добрина към хора, животни и природа. Петър Слабаков е от вторите – едва ли ще се откри българин, който да каже неприятна дума за него с ръка на сърцето.



Родът на Петър Слабаков е от Лясковец, израсъл е в многолюдно семейство, работил е като тракторист, леяр, като служащ в конезавод, в областта на книгоиздаването…. Накратко, в никакъв случай не е губил връзката си със земята и хората, не бе суетлив, което е огромна необичайност за хората на Седмото изкуство.

В мемоарната книга за него „ Петър Слабаков, който знае 3 и 300 ”, той споделя, че няма по света друга фамилия Слабакови. Ако някой се споделя по този начин, би трябвало да е негов родственик. Името Слабаков идва от пра-прадядо му Никола, който е бил слаб и са му казвали изначало Никола Слабото, а след това прякорът станал фамилия - Слабаков. „ В Мъжката гимназия в Шумен само Страхил, който седеше зад мен, ми споделяше Петър. Всички други ме назоваха Слабак. Започнаха на него да викат Петър и той се обръщаше на това име, а аз реагирах единствено на Слабак. "



Ето какво споделя авторката на книгата Румяна Емануилиду: „ Петър Слабаков ми сподели, че за първи път журналистът Кеворк Кеворкян го попитал преди към двайсетина години пред феновете на телевизионното предаване „ Всяка неделя " на какъв брой години е и той не могъл незабавно да му отговори. Защото през целия си живот не си е правил труда да счита на какъв брой тъкмо години е. Сега знае, тъй като от доста повторение през 2003 година съумели да му го втълпят, че е на 80 години.

„ Странна работа, станал съм на 80, а пък акълът ми е същият, какъвто беше и на 20 години ",

майтапи се актьорът-чешит. Но близките по никакъв начин не одобряват думите му на смешка. Още когато го изключвали от гимназията, класната му споделила: „ Ти и да побелееш, и да остарееш акълът ти няма да пристигна. " Слабака се чуди в този момент какъв брой е била прозорлива.
Самият той споделя, че може и да си е трансформирал възрастта, само че правилата - не е. И в този момент, както постоянно, не търпи несправедливостта и демагогията! ”



През 2005 година на премиите Аскеер с огромната актриса Таня Масалитинова

Слабака има над 120 функции в киното.

Участва в ленти като „ Звезди в косите, сълзи в очите ”, „ Пленено ято “, „ Цар и военачалник “, „ Вечни времена “, „ Шибил (филм) ", „ На всеки километър ", „ След края на света “, „ Опасен сексапил “, „ Константин Философ (филм) “, „ 681 – Величието на хана “, „ Тютюн (филм) “, „ Понеделник заран “, „ Привързаният балон “, „ Самодивско хоро “, „ Зарево над Драва “, „ Мъртви души “ и така нататък и тъй наречените. И във всеки от тези филми оставя своето незабравимо своеобразно наличие.

Играл е в доста театри в София, Пловдив, Перник, Варна, Бургас и други.

Приживе Слабака се вълнуваше от публичния ни живот и интензивно участваше в него – бе съосновател и член на 4 природозащитни и 2 политически организации в интервала от края на 1980-те доникъде на 1990-те години. Беше народен представител в 7-то Велико Народно Събрание и в състава на 37-ия парламент. Слабаков бе измежду учредителите на Комитета за отбрана на Русе (март 1988) и на Клуба за публичност и народна власт, на Независимото съдружие „ Екогласност “ (1989) и на (декември 1989). Съосновател е на Независимо съдружие „ Екогласност “ и негов ръководител (ноември 1989 – март 1990). Председател бе на партията Политически клуб „ Екогласност “ от 1992 до юни 1995 година, когато напуща като ръководител и като член.

Когато видя, че демокрацията ни се трансформира във фасадна, а преходът става престъпен, той просто тегли по една дълга в неговия си чешитски жанр и се отдръпна в село Бериево край Севлиево със своята брачна половинка Цветана Гълъбова.

В последните години от живота си се радваше на своето уединение измежду природата и животните – кокошки, котки и кучета, надалеч от политиката и светския живот. Казваше, че е благополучен и в мир със себе си, тъй като не е изменил на своите правила за честност, откровеност и почтеност.

Не са доста сънародниците ни от миналите над 34 години, за които можем да приказваме с респект и почитание. За Петър Слабаков можем

и е похвално, че филмотечното кино „ Одеон “ и Българска национална телевизия, със съдействието на Националната филмотека и Националния кино център, ще показват гледка на филмите на Слабака. Чрез тях и спомените за него, той ще продължи да живее и да дава образец за смелост и честност, по тази причина, че един политик може да живее почтено.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР