Преди дни Доналд Тръмп заяви, че приема по една таблетка

Преди дни Доналд Тръмп заяви, че приема по една таблетка ...

Жена приема хидроксихлорикин от 20 г., но пак се разболя от коронавирус.


Преди дни Доналд Тръмп заяви, че приема по една таблетка хидроксихлорикин на ден, за да се предпази от COVID-19. Няколко дни по-късно обяви, че ще спре самолечението си с медикамента, най-вероятно убеден от множеството експерти, които не са почитатели на идеята, някой да се лекува сам с лекарства, съдържащи хлорикин.Още по тематаТръмп пие хидроксихлорохин, но това е опасно за здравето 19 май 2020 18:3594Тръмп пие всеки ден по една таблетка хидроксихлорохин19 май 2020 07:5029

Досега няма нито проучване, което да докаже, че лекарството за малария върши работа при лечението на COVID-19, нито пък, че може да ни предпази от вируса. Все пак има редица състояния, при които СЗО позволява употребата на хидроксихлорикин.

Ким има лупос и приема хидроксихлорикин вече две десетилетия. Но въпреки че се е самоизолирала още в началото на март, наскоро тя усетила някои от симптомите на коронавируса. Веднага отишла в спешното, а диагнозата наистина се оказала COVID-19.

Сега тя вече е изписана от болницата. Все още се лекува с кислород у дома. Но не спира да се чуди, как се е разболяла.

"Питах лекарите, как може да се разболея. Как? Та аз приемам хидроксихлорикин! А те ми отговориха, че никой никога не е казвал, че ще ме излекува от COVID-19 или пък ще ме предпази от него. Е, не успя", споделя Ким пред WISN Channel 12. 

Учените все още провеждат изследвания, за да разберат има ли полза от медикамента. За сега се знае само, че използването му без препоръка от лекаря води само до сърдечни усложнения.

 
По публикацията работи: Нели Христова

Източник: dnes.bg