Преди деня на въвеждането на еврото българите да държат парите

...
Преди деня на въвеждането на еврото българите да държат парите
Коментари Харесай

Препоръка към обществеността: Какво да НЕ правим преди влизане в еврозоната

Преди деня на въвеждането на еврото българите да държат парите си в левове в банкови сметки и по сметки при платежни институции и сдружения за електронни пари, а не в наличност, с оглед автоматизираното им превалутиране в евро от датата на участие в еврозоната. Това се предлага в обновената Комуникационна тактика за информация и гласност на присъединението на страната към еврозоната, призната от Координационния съвет за подготовка на Република България за участие в еврозоната.

Препоръка към обществеността е още да не обменят пари в брой преди формалното въвеждане на еврото, защото замяната може да включва разноски и такси.

Гражданите ще бъдат осведомени, че през интервала на двойно обращение в магазините ще може да се заплаща и с двете валути, и че след този интервал левът престава да бъде законно платежно средство. Освен това би трябвало да знаят, че обмяната на пари в брой ще е допустима без такса в банките и някои офиси на „ Български пощи “ ЕАД в границите на интервал от 6 месеца от датата на въвеждане на еврото, а по-късно е допустимо да бъде въведена такса.

Поставена е и цел за предприемане на ограничения за противопоставяне на всяка дезинформация, която заблуждава и насажда голословни терзания у жителите от тази основно значима стъпка за повишение на стандарта на живот в България, оповестяват от Министерство на финансите, написа Pariteni.bg.

Актуализацията възнамерява етапите на акцията, като регистрира променената вероятност за участието на България за 1 януари 2025 година, прибавят се редица нови информационни действия и се трансформират такива, планувани в миналата тактика.

През първата фаза на акцията ще започва интернет страницата за еврото, която ще е главен институционален канал за информиране на жителите и бизнеса във връзка с всички аспекти, по отношение на въвеждането на еврото в България. Тя е създадена по този начин, че да дава настояща информация по подобаващ метод за другите цели на Комуникационната тактика и на целевите групи. Чрез този информационен канал главните послания могат да доближат бързо и елементарно до българските жители, а посредством британската версия и до задгранични жители.

На нея ще има бутон „ Подай сигнал “, посредством който жителите да могат да алармират способените институции в случаи на злоупотреби и нелоялни практики. Поради високата социална значителност на процесите по подмяна на лв. с евро, към уеб страницата ще бъдат планувани разнообразни информационни канали за връзка с жителите и противоположна връзка за техните въпроси. Предвижда се да да вземем за пример да има имейл, както и чатбот, посредством които жителите да получават отговори на въпросите си.

Проблеми при обмяната на лв. в евро може да има в дребните обитаеми места

Документът планува провеждането на огромна информационна и осведомителна акция, която ще запознае жителите с изгодите от въвеждането единната европейска валута като публично разплащателно средство у нас, със средносрочните и дълготрайните резултати за страната и с всички на практика аспекти, значими за протичане на процеса, посредством даването на точна, налична и навременна информация.

Предвижда се акцията да протече в три съществени етапи - подготвителна, същинска и фактическа, като втората фаза ще е най-интензивна.

Първата фаза ще е ориентирана към даване на информация за изгодите и опциите за България от присъединението към еврозоната и за готовността на страната да покрие Маастрихтските критерии. Още на този стадий задачата е да се отговори на значимите за хората въпроси и да се пресекат благоприятни условия за разпространение на спекулации и погрешни изказвания по тематиката.

Втората фаза ще е ориентирана най-много към практическата информация по приемането на единната европейска валута. Тя цели информиране на заинтригуваните страни за цялостния развой и техните задължения, както и по какъв начин ще се отрази приемането на еврото във всички аспекти на живота на хората. Ще се обясни по какъв начин ще се прави превалутирането на заеми и депозити, административните стъпки, които би трябвало да подхващат на юридическите лица, измененията в счетоводството, какви са защитните детайли на евро монетите и банкнотите, по какъв начин ще се прави двойното означение на цените в комерсиалните обекти, къде и по какъв начин да се подават сигнали при нередности.

Третата фаза ще е доста значима за одобряването на новата валута след формалното й приемане, както и за повишение на доверието на жителите в институциите. Тя ще е ориентирана както към припомняне на основна практическа информация, по този начин и ще среща жителите с ограниченията, които страната подхваща за отбрана на правата на потребителите.

В информационната акция е планувано да се включат голям брой български институции – с изключение на водещите Министерския съвет, Министерството на финансите и Българската национална банка, в акцията ще вземат интензивно присъединяване още министерства, Комисията за отбрана на потребителите, общините, „ Български пощи “ и др.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР