Преди ден здравният министър Кирил Ананиев представи твърде обща нова

...
Преди ден здравният министър Кирил Ананиев представи твърде обща нова
Коментари Харесай

С най-малко пари финансираме най-много болници и най-плачевни резултати

Преди ден здравният министър Кирил Ананиев показа прекомерно обща нова идея за смяна в здравноосигурителния модел, която планува повече здравни каси да се конкурират с НЗОК за главния пакет с медицински услуги и хората сами да избират къде да внасят 8% здравна вноска. Представянето пристигна след траяли месеци полемики в работни групи към Министерство на здравеопазването и изследване на холандския, немския, френския и други здравни модели в Европа с концепцията да се привнесе нещо сполучливо извън.

“Проучили сме, освен на равнище Европейски Съюз, опита на страни, където популацията е най-удовлетворено от здравните системи и това, което се предлага от тях – да вземем за пример - Германия, Холандия, Франция, Израел “, разгласи Ананиев при представянето на модела, на което участваха и специалисти от Германия и Холандия, с цел да споделят техния опит. Ананиев означи също по този начин, че в множеството страни има конкуренция сред платците на здравни услуги.

Удобно обаче бяха пропуснати общоизвестните печални обстоятелства от европейската статистика, които отреждат на страната ни едно от последните места по здравни разноски на човек и челни позиции по брой хоспитализации (т.е. скъпо лекуване в болница), смъртност, детска смъртност, предотвратима смъртност, доплащане от джоба на пациентите. Или с други думи парите за опазване на здравето в България са малко и се харчат неефективно.

С разпределянето на и без друго оскъдния запас за опазване на здравето сред повече платци парите няма да станат повече, а даже по-малко. И това в допълнение ще усили доплащането от пациентите при опазване размера на здравната вноска от 8%.

600 евро здравен разход на човек у нас и над 4000 евро в Германия
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР