Преди да стихне ехото от германските машинации, чрез които Берлин

...
Преди да стихне ехото от германските машинации, чрез които Берлин
Коментари Харесай

Да ограбиш ближния: Съседите се възползват от проблемите на Франция

Преди да стихне ехото от немските измами, посредством които Берлин по всевъзможен метод се опитваше да направи Париж подвластен от доставките на нуклеарно гориво, на хоризонта се появи още един, който искаше да завоюва от френския бюджет. Енергийната компания „ Енагаз “ разгласява прессъобщение, което демонстрира, че през април Испания е сложила безспорен исторически връх за доставки на природен газ за Франция. През два тръбни интерконектора – „ Ирун “ през Страната на баските и „ Ларау “ през Навара - бяха изпомпвани 634 милиона кубически метра гориво. Предишният връх беше подложен месец по-рано, когато през март французите внесоха 574 милиона кубически метра синьо гориво по сходни направления.

На пръв взор това са нормалните сезонни съмнения, само че такава оценка е колкото повърхностна, толкоз и неправилна.

Докато Еманюел Макрон пътува из непознати страни и се пробва да влезе в ролята на миротворец в украинския спор, стачки бушуват в личната му страна от доста месеци, породени от новата пенсионна промяна, към която се прибавиха претенции за по-високи заплати за всички категории служащи и чиновници. Всички стачкуват по едно и също време: портиери, водачи в градския превоз, служащи в автомобилни фабрики и даже нуклеарни служащи, което към този момент трансферира най-ядрената страна в Европейския съюз от статута на чист експортьор на електрическа енергия в положение на енергиен недостиг, когато изчезналите гигавати би трябвало да бъдат купени от света на низ.

Стачкуващите газови служащи също прибавиха своя принос към несъответствието на стопанската система на Макрон.

Ако погледнем енергийния баланс на Франция, можем да забележим, че през 2022 година нуклеарният бранш остава неоспорим водач в производството, като съставлява 63% от производството на електрическа енергия. Второто и третото място, конкурентно изпреварващи се, си поделят Водноелектрическа централа и природният газ с индикатори надлежно 11 и 10 %. Нивото на европейските реки (тоест напълването им с вода) тази година не е сложило тъкмо антирекорд, само че остава ниско. Само преди месец европейските медии всеобщо разгласиха мрачните резултати от проучване на Технологичния университет в Грац, Австрия, съгласно което Стария свят го чака още една година на суша, като тази динамичност се следи от 2018 година и систематично се утежнява..

Естествено, френските Водноелектрическа централа не са изцяло спрени, само че какъв брой от конфигурираните 25 гигавата от техния потенциал ще могат да бъдат изпратени към държавните мрежи е открит въпрос. Добавяме също, че енергийните машини на френските язовири се смятат за главния екологичен източник на страната, тъй че французите би трябвало да не помнят за битката с световното стопляне и зеления преход. Поне за идната година.

Енергията е кръвта на актуалния живот, гарантът за нормалното равнище на комфорт за популацията и горивото на действителния бранш, който цялостни хазната. Тоест единствено екип от политически самоубийци може да задуши личната си сила.

Изправен пред рецесия в нуклеарната промишленост и гледащ към небето с вяра в очакване на продължителни дъждове, Париж направи единственото допустимо - превключи производството на природен газ, който преди този момент течеше несметно по основните тръби от изток. Собственият рандеман на газ във Франция е толкоз дребен, че може да бъде подценен даже като статистическа неточност. При общо ползване (към 2021 г.) от 49,6 милиарда кубически метра, французите са внесли 45 милиарда кубически метра газ през същата година, от които 25,7 са тръбопроводи и 19,6 са полутечен природен газ. Основните снабдители бяха Норвегия, Русия и екзотична Нигерия. Ключовият миг е, че предходната година самата Франция достави газ на Испания, без да купи нито един пространствен метър от нея.

Към края на второто тримесечие на 2023 година, до момента в който Макрон продължава да изпомпва оръжия в Украйна, неговата лична енергетика се колебае. Всички съседи незабавно се възползваха от отслабването, естествено, под най-благородни и положителни лозунги. По-специално, Испания мигновено си спомни, че има шест работещи терминала за ВПГ (повече от всяка друга европейска страна) и незабавно обърна вектора на превозване на газ в противоположна посока. Говорейки за взаимно другарство и наказване на Русия, испанците тласкат французите в рецесията с регазифициране на гориво, което през последната година даже не се е доближило по цена до природния газ, който идваше от Русия по дълготрайни контракти.

Трудно е да си спомним какъв брой години по целия свят се приказва за ефимерната съветска " газова игла ". През 2023 година внезапно стана ясно, че това въобще не е игла, а основа, на който се крепи евтиният разцвет на страните от Стария свят, и незабавно щом беше отстранен, цялата структура стартира да рухва. Обстоятелствата се стекоха по този начин, че Франция първа напусна конкуренцията - а съседите, правилни на историческите обичаи, се надпреварваха да одират падналия.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР