Преди да се появи коледното дърво, главното коледно украшение на

...
Преди да се появи коледното дърво, главното коледно украшение на
Коментари Харесай

Коледното дърво сменило коледната пирамида

Преди да се появи коледното дърво, основното коледно бижу на дома в Германия и северна Европа дълго време била коледната пирамида. Това било дървено оборудване с пирамидална форма.

То се окичвало с растения, разнообразни плодове и цветя. По-късно били добавени бисквити и други сладки изкушения, а още по-късно – свещи. След това пристигнал моментът на стъклените играчки.

Смята се, че първите неукрасени коледни елхи са се появили в Германия през осми век. Първото споменаване за елха е обвързвано с монаха свети Бонифаций.

Той четял на друидите проповед за Рождеството и с цел да убеди всички, че дъбът не е свещено и неприкосновено дърво, той отсякъл един от растящите наоколо дъбове.

Когато отсеченият дъб падал, той повалил всички дървета по пътя си, с изключение на една млада елха. Свети Бонифаций определил това като знамение и споделил, че от този ден елхата е дървото на Исус Христос.

 Коледното дърво сменило коледната пирамида

След този миг Рождество Христово в Германия почнало да се отбелязва с посаждането на млади елхи. През седемнадесети век елхата към този момент била публикуван признак на коледните празници в Германия и скандинавските страни.

По това време тя се украсявала с изключение на с плодове, растения и лакомства, с цветя и фигури, изрязани от цветна хартия, както и с позлатени бижута и бучки захар.

Популярността на коледното дърво в Англия се дължи на мъжа на кралица Виктория, принц Алберт. През седемнадесети век немските емигранти пренесли традицията да се украсява коледна елха в Америка.

Традицията да се избира народен коледен химн се зародила още през десети век. Тогава под съпровода на звънчета се пеели празнични песни на улицата.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР