Преди да решите да купите жилище с банков кредит, реално

...
Преди да решите да купите жилище с банков кредит, реално
Коментари Харесай

Последните месеци на евтините ипотеки

Преди да решите да купите жилище с банков заем, действително би трябвало да се справите с много комплицирано уравнение с значително незнайни. Но в резюме най-важните неща, с цел да се избере верният миг за такава значима крачка, която всекидневно ви обвързва за десетки години, са цените на парцелите и равнищата на лихвите.

Логично всеки желае да купи парцел относително на ниска цена и с малко оскъпяване, само че това рядко е допустимо. Причината е, че сред двете има връзка - когато заемът стане елементарен и наличен, нормално доста хора вземат решение да се възползват и да станат притежатели, а търсенето повишава цените. Естествено това не е безспорен закон. Понякога може и други фактори да работят по-силно и по този начин цените на жилищата да падат макар ниските лихви. В България обаче нещата се развиват съгласно правилото. Продължителният интервал на рекордно евтини банкови заеми сътвори самобитен ипотечен взрив, а съгласно някои и заможен балон.

Дали и по кое време той ще се спука никой не се наема да каже. Засега множеството прогнози са, че и тази година цените на недвижимите парцели ще порастват. За сметка на това по-сигурната част от уравнението е, че краят на ниските лихви е директно щръкнал и цикълът на повишаване и стягане може да стартира още през това лято. А това ще значи по-големи месечни вноски и за към този момент закупилите парцели, защото огромната част от ипотеките в България са с плаващи лихви.
Заложници на инфлацията
Първите три месеца на 2022 година не демонстрират основна смяна на трендовете от края на предходната година. Статистиката на Българска народна банка демонстрира даже още малко стесняване на лихвите по жилищните заеми до равнища под 2.6%. Средният годишен % на разноските към март към този момент е на ново рекордно дъно - 2.83%. Преглед на офертите на банките демонстрира и такива към 2.5%, което значи, че лоялни и кредитоспособни клиенти могат да получат и още по-ниски равнища сега.
Реклама
Основната причина да се чака, че това ще се промени скоро, е инфлацията, която в еврозоната се форсира до равнища, невиждани от основаването й. В България показателят на потребителските цени се повишава с двуцифрен ритъм, най-бърз от 2008 година насам. Всички прогнози са, че в идващите месеци тогавашните пикове от 14-15% ще бъдат надхвърлени. Така че и тук се чака 25-годишен връх, откакто през 90-те години на предишния век страната мина през същинска хиперинфлация.

До предходната есен мантрата на съвсем всички централни банки беше, че инфлацията е краткотрайна и провокирана от енергийния ценови потрес, и по тази причина няма потребност да реагират. Тази позиция обаче бързо беше изместена от страхове, че ценовият потрес се трансформира в инфлационна серпантина, от която няма да се излезе елементарно. Затова в Съединени американски щати и във Англия към този момент стартира стягане на паричната политика посредством повишаване на лихви. Очакванията на пазарите са до края на годината да се доближат равнища над 2% и даже близки до 3%. Европейската централна банка до момента резервира своята нулева рента, само че натискът и към нея да реагира се ускорява, откакто прогнозите към този момент са освен през 2022, само че и през 2023 година инфлацията да надвишава целевите й 2%. И в случай че единствено допреди седмици упованията бяха Франкфурт да направи първи стъпки към стягане през есента, към този момент залозите са, че това може да се случи още през юли. А това неизбежно и с неголямо закъснение ще се придвижи и при всички лихвени равнища в Европейски Съюз, в това число и по жилищните заеми в България.
Вероятно гладко
В ЕЦБ обаче за разлика от сътрудниците им във Федералния запас и в Английската централна банка имат повече фактори, с които да се преценяват, преди да стартират да противодействат на инфлацията. Увеличаването на лихвите й би покачило и доходността по държавния дълг на членките на еврозоната и би затруднило съществено някои държавни управления като тези на Гърция и Италия да финансират бюджетните си дефицити. И без това поради несигурността към войната в Украйна техните десетгодишни облигации към този момент се търгуват при нездравословни равнища над 3%, до момента в който преди по-малко от година те доближиха и до 0.5% Затова и участниците на финансовите пазари залагат по-скоро на 2-3 покачвания с по 0.25 пункта.

Това значи и че възможното повишаване на ипотечните заеми би било по-скоро лимитирано и гладко. Все отново евентуално сегашните рекордно ниски равнища под 3% скоро ще останат в историята и това разумно въздейства на динамичността на пазара. Ако тази наклонност се комбинира с прогнозите цените на парцелите въпреки всичко да продължат да нарастват (при новото строителство това е обусловено и от доста възходящите цени на суровините), е разумно за всеки с желание да купува жилище с банков заем, че изискванията в този момент евентуално ще са сензитивно по-добри от това, което ще може да получи след няколко месеца.
Реклама Приток на сила
Това би могло да изясни отчасти засилената интензивност по ипотечното кредитиране в първите месеци на 2022 година Според лихвената статистика на Българска народна банка за март новодоговорените ипотеки в левове и евро са за рекордните 605 млн. лева, като с малко надвишават предходния връх от декември 2021 година Ако от тях се приспаднат към 172.5 млн. лева заеми, отпуснати за рефинансиране на остарели ипотеки, чисто новоотпуснатите заеми са за 433 млн. лева, което също е връх.

За параленост - новодоговорените жилищни заеми за първото тримесечие на 2021 година са малко над 1 милиарда лева, до момента в който за същия интервал на тази година към този момент са 1.47 милиарда лева, или над 450 млн. лева повече.

Активността е засилена като след енергийна напитка и това евентуално ще продължи още няколко месеца. В началото на май офертите на банките за ипотечните им артикули към момента не демонстрират наклонност към повишаване. По-скоро продължава да е в ход изострена конкуренция за улавяне на по-голям дял от бумтящия пазар. Това обаче бързо може да се промени. В собствен разбор Лъчезар Богданов от Института за пазарна стопанска система предизвестява за това, за покачващите се опасности за самите банки и за евентуалното влияние, което би имала една внезапна смяна в държанието на финансовите институции, достъпа до заем и лихвените равнища. " Както нееднократно сме ставали очевидци в историята, подобен потрес има сходен на домино резултат на стесняване на стопанската интензивност по цялата верига на добавената стойност, с произлизащите от това въздействия върху заетостта, вложенията и потреблението ", написа Богданов.

За обособения клиент обаче естествено макропритесненията са на назад във времето. Основното за него е да подписа най-изгоден за себе си контракт. Затова и на дневен ред за всеки, който възнамерява покупка на жилище, е по какъв начин да се възползва оптимално в динамично изменящи се условия. Изборът на подобаващия миг, преди лихвите да се повишат, естествено е част от всичко това, само че той надалеч не го изчерпва. Например при очертаващото се и на практика несъмнено повишаване на лихвите все по-актуален е въпросът дали да не се избра закрепен %.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Коментари и разбори 3 Транспорт 1 Войната в Украйна 2 Свят 3 Транспорт 1 Войната в Украйна 2 Коментари и разбори 3 Политика Реклама
В България това несъмнено не е желан вид - доста банки изобщо не оферират такава алтернатива, а в всеобщия случаи офертите за закрепена рента са за интервал от 3 до 5 години. В единични случай банки са пускали предложения за 10 или повече години. При тях обаче има оскъпяване по отношение на ГПР при заемите с плаващите лихви. То зависи от интервала и варира, като може да е и 0.5 процентни пункта и нагоре. При вероятността в идващите години да има значително стягане обаче то е решение, което може не просто да обезпечи предвидимост на вноските на едни и същи равнища, а и действително да поевтини заема, в случай че се вземе поради инфлацията.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Николай Стоянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР