Преди брони дни норвежецът Карстен Вархолм и рускинята Мария Ласицкене

...
Преди брони дни норвежецът Карстен Вархолм и рускинята Мария Ласицкене
Коментари Харесай

Вархолм и Ласицкене: От Изгряващи звезди до суперзвезди

Преди брони дни норвежецът Карстен Вархолм и рускинята Мария Ласицкене бяха наградени за Атлет и Атлетка №1 в Европа за 2019 година. Те получиха премиите си на специфична гала в Талин (Естония), като за първи път в историята и двамата носители на наградата за Изгряваща звезда победиха като №1 при мъже и дами в една и съща година.

Ласицкене, позната преди с моминското си име Кучина, беше определена за Изгряваща звезда през 2014 година, а Вархолм заслужи това самопризнание три години по-късно. Любопитен факт е, че когато са определени за №1 при по-младите, и двамата са на по 21 години.

През 2017 година норвежецът си обезпечи този трофей, откакто завоюва международната купа на 400 метра с трудности при мъжете, а пет седмици по-рано победи като европейски първенец за младежи под 23 години в същата дисциплинираност.

Тази година Вархолм три пъти поправя европейския връх на 400 м/пр, като с 46.92 секунди стана вторият най-бърз мъж в историята. Преди него е само рекордьорът на планетата Кевин Йънг с 46.78 секунди.
 Ласицкене и Вархолм са най-хубавите спортисти в Европа за 2019 година @@@

И Вархолм, и Ласицкене имат съществени триумфи още при юношите и девойките. През 2013 година норвежецът завоюва осмобоя на Световното състезание за юноши през 2015 година, взе сребро на 400 метра безпрепятствено тичане и завоюва десетобоя на Европейското състезание за юноши под 20 години в Ескилстуна. На идната година Вархолм избра да се състезава на 400 метра с трудности.

Ласицкене беше определена за Изгряваща звезда на Европа за 2014 година, откакто през зимата завоюва първата си международна купа при дамите в зала в Сопот, а през лятото се класира втора на Европейското състезание в Цюрих.

View this post on Instagram
A post shared by European Athletics (@europeanathletics) on Oct 29, 2019 at 2:20am PDT
“Преди пет години не съм си мислела какво ще се случи през днешния ден. Просто бях щастлива, по това време аз бях Изгряващата звезда. Горда съм със себе си, с треньора си и с всичката работа, която свършихме”, сподели Ласицкене след тазгодишната си премия за №1 в Европа при дамите.

Рускинята има забележителна кариера още като госпожица. През 2010 година тя завоюва младежката олимпийска купа в Сингапур. През 2011 година е европйска шампионка за девойки под 20 години с подравнен връх на шампионатите от 1.95 метра, а година по-късно е бронзова медалистка на Световното състезание за юноши и девойки в Барселона.
 Ласицкене и Вархолм са най-хубавите спортисти в Европа за 2019 година @@@

Тази година Ласицкене стана европейска шампионка в зала в Глазгоу, а през лятото стана първата жена в историята с три следващи международни трофеи навън. Тя съумя да изравни персоналния си връх от 2.06 метра, а също така завоюва 22 от 24-те си надпревари през годината.

Вархолм и Ласицкене не са единствените спортисти, които са печелили премиите на Европейската атлетика и при подрастващите, и при мъже и дами. През 2007 година английската седмобойка Джесика Енис-Хил е отличена за Изгряваща звезда, а през 2012 година тя печели признанието и за Атлетка на Европа. Другият с сходен дубъл е френският спринтьор Кристоф Льометр, който през 2009 година е Изгряваща звезда, а 12 месеца по-късно печели признанието и за Атлет на Европа.

Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР