Преди 85 години изследователите Брадфорд Уошбърн и Робърт Бейтс са

...
Преди 85 години изследователите Брадфорд Уошбърн и Робърт Бейтс са
Коментари Харесай

Експедиция възстановява фотоапарати, оставени на ледник преди 85 години

Преди 85 години откривателите Брадфорд Уошбърн и Робърт Бейтс са принудени да изоставят редица предмети, които носят със себе си, в това число и фотоапарати, до момента в който се пробват да изкачат върха на планината Лукания в Канада. Сега експедиция съумява да наблюдава стъпките им – и връща техните фотоапарати.

„ Моментът, в който видяхме оборудването, което несъмнено беше тяхно, беше толкоз халюцинационен и мощен в толкоз доста посоки “, споделя пред PEOPLE професионалният скиор Грифин Пост, чиято е концепцията да намерят апаратите. „ Имах толкоз доста подозрения в себе си и в концепцията през последните 18 месеца. “

Според The ​​New York Times, Пост за първи път научава за фотоапаратите, до момента в който чете „ Бягство от Лукания “ от Дейвид Робъртс, книга от 2002 година, която разказва в детайли експедицията на Уошбърн и Бейтс от 1937 година Публикацията се фиксира върху няколко параграфа, в които се загатва, че никоя от последвалите експедиции на мястото не е попаднала на оборудването, което двамата откриватели са били принудени да изоставят.

„ Това ми завъртя зъбните колелата в мозъка “, споделя Пост.

Той сплотява старания с Teton Gravity Research (TGR), група алпинисти и учени, с цел да претърсят дружно ледника Уолш в канадския народен парк Клюан. Но Пост бързо схваща, че задачата им ще бъде по-трудна, в сравнение с е възнамерявал.

„ Правите цялото належащо изследване, имате цялото научно обосновано размишление и смятате, че задачата е изцяло допустима: Ще влезем там, в тази избрана област, ще огледаме и всичко ще бъде там “, споделя Пост пред The ​​New Йорк Таймс. „ И тогава, когато за първи път в действителност видите долината на ледника Уолш и какъв брой солидна е тя, и какъв брой пукнатини има, и какъв брой кръстосан е теренът, сърцето ви някак се свива и си мислите, че няма метод, просто има толкоз доста терен за обхождане. “

За да намерят апаратите, Пост и екипът му притеглят Дорота Меджичка, глациолог (специалист по ледниците), чието схващане за това по какъв начин ледниците са се трансформирали с времето дава прогнози къде би могла да е през днешния ден изоставената екипировка на Уошбърн и Бейтс.

Дори и с Меджичка обаче екипът на Пост не съумява да я откри по време на първия си опит напролет на 2022 година Този август втората им експедиция също наподобява пред неуспех, защото едноседмичното им пътешестване до ледника не довежда до нищо.

Както оповестява The New York Times, глациологът означи аномалии в леда, които допускат, че две „ напрежения “ са предиздвикали ледника Уолш да се движи по-бързо, в сравнение с тя е планувала преди. Така Меджичка преразглежда прогнозите си и насочва Пост и екипа право при заветната им цел.

„ Като знам, че обоснованото съмнение, което направих, в действителност се изплати и беше вярно, чувството е доста необикновено “, споделя тя пред The ​​New York Times.

Нейната модифицирана преценка е още по-удивителна, тъй като експедицията разполага единствено с 1 час преди хеликоптерът да ги вземе. Пост споделя на PEOPLE, че са намерили апаратите „ на 11-ия час “.

Експедицията се натъкна на редица фотоапарати на Уошбърн, в това число уред с въздушен затвор Fairchild F-8, два фотоапарата с филм в тях, модел на DeVry „ Lunchbox “ и Bell & Howell Eyemo 71. Те ​​също по този начин откриват съоръжение за катерене, палатки и предмети за готвене, в това число част от пържола с кост.

Но най-примамливите находки сигурно са фотоапаратите, доста от които са още с лента в тях, за която Пост се надява, че може да бъде проявена.

„ Беше толкоз малко евентуално да ги намерим след 85 години “, споделя той пред The ​​New York Times. „ Да, малко евентуално е и част от лентата да може да бъде избавена, само че може би ще ни се получи и в това начинание. “

Но даже и филмът да е негоден, Пост счита, че експедицията му е съумяла по други способи. Например, към този момент има значима светлина върху това по какъв начин ледникът Уолш се е трансформирал с времето.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР