Преди 4 години арх. Пламен Мирянов създава фондация Нашият дом

...
Преди 4 години арх. Пламен Мирянов създава фондация Нашият дом
Коментари Харесай

Арх. Пламен Мирянов създаде филм за опълченците на Шипка

Преди 4 години арх. Пламен Мирянов основава фондация „ Нашият дом е България “ с ясна и безапелационна цел – издигане на националното самочувствие и дух на българите, разпространение хубостта на родината и предпазване на националните ни обичаи, фолклор и просвета на България.

От тогава той и екипът му основават десетки документални филми, отдадени на значими събития и персони от българската история.

А по случай националния празник на България – 3 март – арх. Мирянов снима нов филм, отдаден на подвига на опълченците на Шипка.

Филмът е въздействаща видео импресия, която ни придвижва със примирение пред паметника „ Шипка “, с цел да ни напомни какъв брой доста изискуем на предците си – достойните български опълченци, които храбро дадоха живота си за свободата на България!

„ Трети март е освен народен празник на България, а дата, която съхранява загатна за един популярен героизъм – боевете на Шипка! Достойните български опълченци дадоха храбро живота си за свободата на родината ни и ще се веселя, в случай че с този наш план успеем да докоснем сърцата на българите, с цел да си напомнят какъв брой самоуверен и горделив народ сме! “ – споделя арх. Пламен Мирянов. И добавя: „ Филмът “Опълченците на Шипка ” ще е с времетраене 20 минути, само че особено за националния празник заснехме увод на одата, който Българска национална телевизия излъчи на 3 март, а към този момент може да бъде забелязан и в интернет. Останалата част от продукцията ще се снима през август “.

Филмът е озвучен с Вазовата ода “Опълченците на Шипка ”, изпълнена от „ гласа на армията “ – Янко Лозанов. Резултатът е в действителност незабравим!

Съвременните образни изразни средства, десетките български гвардейци и майсторската постановка на младия създател арх. Пламен Мирянов ни потапят в суровата атмосфера на Балкана, където българският народ завещава на бъдещите генерации най-съкровения си блян – стремежът към независимост!

В последните години като че ли изгубихме огромна част от достолепията на опълченците на Шипка и тъкмо по тази причина себеотрицателните старания на фондация „ Нашият дом е България “ са още по-забележителни и нужни за цялото ни общество.

Заради тежките атмосферни условия, снимачният развой се оказал същинско тестване за целия екип. Силните снегонавявания и непроходимият път до паметника Шипка принудили арх. Мирянов и екипа му да докарат шейни чак от Паничище – което е на близо 300 км. от Шипка – с цел да изкачат техниката на върха.

Трудностите не свършили с това! Оказало се, че и шейните не били задоволителни за снимачният кран и на помощ се присъединили бойците от 61-ва стрямска механизирана бригада в Карлово.

Нито едно от тези тестванията, обаче, не сломило духа на участниците в плана – 40 души екип, представители на Националната гвардейска част, звена на Министерството на защитата. Със себеотрицателните старания на всички видеото е снимано, инсталирано и към този момент налично за необятната публика.

Освен филмите на историческа тема, фондация “Нашият дом е България ” работи и върху документално-игрален филм, отдаден на завета на св. Йоан Рилски. Екипът на фондацията провежда и изнесени рецитали пред възпитаници с произведения на Вазов, Ботев, Яворов, Дебелянов, Далчев, Йовков, св. Йоан Рилски, както и изложения с фрагменти от красиви кътчета на България.

Сред бъдещите планове на арх. Мирянов и екипа му е първокласен алманах с акварелни картини и цитати от Библията. Изданието ще бъде повече от особено, защото словата ще бъдат изписани на ръка от калиграфи, а акварелните картини – особено нарисувани от авансово определени художници. Книгата ще бъде издадена с поддръжката на Българската православна черква.

“Тепърва започваме да пишем сюжет и за филм, отдаден на най-красивите български манастири! Всеки един от тях има доста специфична история “ – споделя арх. Мирянов.

За себеотрицателните си старания арх. Пламен Мирянов е получавал голям брой оценки, само че неговата съществена движеща мощ е вярата в полезностите, които постоянно са съхранявали и спасявали България в сложни за историята й моменти: морал, чест, достолепие, очакване в Бог и християнските устои. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР