Преди 301 години прословутият английски астроном Едмънд Хейли наблюдавал слънчево

...
Преди 301 години прословутият английски астроном Едмънд Хейли наблюдавал слънчево
Коментари Харесай

Учени разгадаха 300-годишната мистерия на променливия вятър по време на слънчево затъмнение

Преди 301 години прословутият британски астроном Едмънд Хейли следил слънчево затъмнение. Изведнъж той забелязал странна смяна във времето, която съвпаднала с невероятния театър в небето, написа Science Alert.

Според Хейли „ хладината и влагата, които придружиха тъмнината… провокираха известно чувство за смут “ измежду присъстващите. Той обаче по този начин и не съумява да разгадае повода за появяването на този изменчив вятър.

Днес, с помощта на хиляди доброволци, учените най-сетне съумяха да разгадаят мистерията.

Метеоролози от Университета на Рийдинг във Англия потърсиха помощта на 4500 жители за техния специфичен опит. Целта – да се измерят метеорологичните резултати, които частичното слънчево затъмнение на 20 март предходната година е провокирало.

След като комбинират наблюденията от разнообразни елементи на Англия с тези, направени на повърхността на метеорологичната станция (и от крайпътните сензори), екипът удостоверява, че атмосферата фактически се охлажда по време на затъмнение. Забелязано е и характерно намаляване на ветровете.

Според откривателите тази смяна в държанието напразно може да се припише на вариациите в оня слой от Земята, който разделя ветровете във височините от тези на повърхността.

„ През последните години се появиха голям брой теории за изменчивия вятър. Ние обаче считаме, че сме намерили най-точното пояснение “, разяснява атмосферния физик Джил Харисън.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР