Преди 130 години Уилбър и Орвил промениха света за 12

...
Преди 130 години Уилбър и Орвил промениха света за 12
Коментари Харесай

Монета решава първия полет в историята

Преди 130 години Уилбър и Орвил трансформираха света за 12 секунди Братя Райт се запалили по летенето откакто години наред си играели с хеликоптер
Те нямаха приключена гимназия, нито другари по високитеетажи на властта. Но все пак сбъднаха американската фантазия. Уилбър и Орвил Райт останаха в историята като огромните пионери в авиацията.

На 17 декември 1903 година те направиха първия следен полет с моторизиран, по-тежък от въздуха летателен уред.Братята, известни по това време като майстори на колела, а след това на летателния уред " Флайър-1 ", покориха висините край рид, покрай Кити Хок, Северна Каролина. 
-->
Първият полет е на Орвил - продължава 12 секунди и има дължина 36 м. Последният, четвърти полет, трае 59 секунди, в които Уилбър прелита 255,60 м.   Конструирането на самолета коства жълти монети. Размахът на крилата му е 12 м, а тежестта - 300 кг. Има мотор от 12 к.с., тежащ единствено 77 кг.През 1906 година братя Райт получават патент за своето откритие, а три години по-късно основават фамозната компания " Райт ". Двамата са едни от най-значимите персони на ХХ век, вдъхновяващи милиони хора по света. Митовете към първия им полет също нямат край.

1.    Играчката - хеликоптер

Мит ли е, че братята Райт се влюбили в летенето поради детския хеликоптер, донесен от татко им през 1878 година? И да, и не. Бащата на Орвил и Уилбър Райт постоянно пътувал, като оставал жена си и седемте деца сами. Двамата братя били доста саможиви още от дребни, изключително по-малкия - Орвил. Когато получили детската играчка, братята не излизали от стаята си. Тя била основана на изобретението на френския аеропионер Алфонс Пено. Направена била от бамбук и корк, а дългата към 30 см играчка се задвижвала от ротор с ластик. Братя Райт я счупили, само че по-късно я поправили като основали своя версия.Твърди се, че това епървото прекарване, което възпламенило интереса им за хвърчене. Всъщност модата на хеликоптерите по това време се появила след записания първи патент в Англия през 1859 година от Хенри Брайт. Машината обаче не съумяла да полети, тъй като нямала мотор. Най-ранният полет с хеликоптер бил осъществен чак през 1907 година от французина Дюи.

2.    Фалитът на фамилния вестник

Въпреки че са известни с бизнеса си с колела, първият план на братята датира от 1889 година,  когато проектират и построяват лична печатница. Двамата започватда издават седмичен вестник, наименуван West Side News. Орвил е издател, а Уилбър е основен редактор. В рамките на една година те съумяват да го трансфорат в всекидневник, само че скоро схващат, че са повече изобретатели, в сравнение с публицисти. " Вечерният продукт " затваря единствено 4 месеца по-късно, а братята стартират да вършат печатни преси за конкуренцията. Основният им клиент билизвестният публицист по това време Пол Лорънс Дънбар, който издавал " Дейтън Татлер ".Три години по-късно братята Райт напуснали напълно вестникарския бизнес, с цел да отворят магазин за ремонт и продажби на велосипедите, приходите от които им давали средства за множеството опити за основаване на първия аероплан.

3.    Обсебеният и сприхавият

Гениалните хора постоянно са били особени, сприхави и недружелюбни. Братята Райт не вършат изключение. Орвил бил много кисело дете, тросвал се на учителите и те го гонели от часовете. Уилбър откакто бил ранен във войната, се върнал много изменен у дома. Голяма част от свободното си време прекарвал в четене на достиженията на Ото Лилиентал, по-известен като " Летящият човек ", който работил неуморно над усъвършенстването на планери, само че през 1896 година паднал от 150 метра височина и счупил гръбнака си. Смъртта на немския летец преобърнал живота на Уилбър и той се обсебил от концепцията за хвърчене. Впоследствие предал манията си и на брат си Орвил. Уилбър умира рано, а Орвил прекаралпо-късната част от живота си в бордове и комисии, свързани с въздухоплаването. Работил в НАСА 28 години, през 1936 година влезнал в Националната академия на науките.Нито той, нито брат му в миналото са се женили. Бил е доста непоколебим към околните си, не отишъл даже на погребението на сестра си, която се е омъжила за човек, считан за несъответствуващ.

4.    Управляемите парашути

Някои настояват, че съветският академик Можайски е същинският първи строител на самолети, други боготворят бразилеца Сантос-Дюмон, който хвърча с дирижабъл към Айфеловата кула, само че истината е, че бащата на аеродинамиката е англичанинът Джордж Кейли (1773?1857).Около 1810 година той конструиралпървите модели на планери и ги тествал на ротационна аеродинамична машина по негов личен дизайн, като измервал подемната мощ и тествал разнообразни конфигурации на крилата. Това се случва за първи път в историята. Кейли разгласил поредност от публикации под заглавието " За въздушната навигация ", които се считат за първата научна работа в историята по аеродинамика. Кейли съумял да построи и първите планери, които ги назовава " управляеми парашути ". Те обаче не са могли да правят  пълностоен полет,тъй като парните съоръжения по това време били извънредно обемисти и тежки. Последният му планер билтестван през 1853 година от внука на изобретателя, а през днешния ден реплики на планера на Кейли могат да бъдат открити в разнообразни авиационни музеи.   

5.    Откраднатият патент

Патентът на Райт за първия аероплан 36 години се смяташе за липсващ, до момента в който в пещера в щата Канзас внезапно се появи. Новината заяви The Washington Post.Патентът бил открит от архиварят Боб Бийби, като го изровил в петметрова купчина от документи, складирани в пещератакрай град Ленекса.Тясе употребила за вместилище на документи със междинна значимост. Оказа се, че патентът бил загубен не поради кражба, а поради бюрократична неточност - администрацията не запомнила да изпрати патента в хранилището за скъпи документи, което се намира във Вашингтон.Братята Райт записали своя патент под номер 821393 през 1906 г, документът години наред бил съхраняван в постройката на Националния списък във Вашингтон. През 1980 година е маркирано, че е изчезвал.Независимо от предстоя в пещерата, документът бил в чудесно положение.

6.    Ветровете край Кити Хоук

Въпреки, че Орвил е заровен в имота на семейство Райт в Дейтън, Охайо, признакът на историческото достижение на братята е мемориалът, който се намира в Кил Девъл Хилс, Северна Каролина.

Музейният комплекс е построен навръх мястото, където е била базата за пробни полети, избрана от братята предвидпостоянните ветрове край дюните към брега на градчето Кити Хоук.Там се намира имитация на същинския самолетен хангар, издигнат 1900-1903 година. Върху монумента, висок 18 метра, е разказан в детайлипървия полет.Мемориалът е издигнат през 1932 година, а най-отгоре има надпис, който гласи: " В памет на завоюването на въздушното пространство от братята Уилбър и Орвил Райт, осъществен от гении, реализирана при безстрашна решителност и непобедима религия ". Има и прожектор, който наподобява на морски фар и осветява непрекъснато монумента.

7.    Историческата договорка за 30 000 $

Двамата братя са известни и с това, че в никакъв случай не са теглили нито $ заем, не са пускали и вложители за плановете си. Твърди се, че първият аероплан им е коствал по-малко от 1000 $. А за какъв брой са го продали?Успехът на братята идва, когато стартира демонстрацията на полетите им от двете страни на океана. Уилбър се преместил в Европа, а Орвил - във Вашингтон, с цел да показва на държавното управление летящата машина. Въпреки че американските военни не показали в началото интерес към летящото устройство, държавното управление във Франция незабавно поискало машината. Това предизвикало Съединени американски щати се заинтересува от устройството, само че сложили изискване - да има място за пасажери. След като братята основали нова версия с пътническа седалка, договорката била факт- самолетът бил продаден на американските военни сили за 30 000 $.Договорът предвиждал в бюджета на страната за 1909 година да бъде включена сума за доставка на самолети за военни потребности, както и произвеждане на няколко десетки самолетапрез идващите години.

8.    Двете страни на монетата

Как Уилбър, който бил луд в полетите и по време на опитите е стоял непрекъснато на летателната площадка, се е съгласил първият полет в историята на човечеството да бъде изработен от по-малкия му брат Орвил? Истината е прозаична. И двамата братя са мечтаели да бъдат първи през тези декемврийски дни на 1903 година. И са решили казуса доста просто - хвърлили са монета. Щастието се усмихнало на Уилбър, само че за малко. Той нямал шанс. Самолетът не съумял да излети, защото се е разрушил незабавно след политане и е бил развален. Следващият опит е изработен от Орвил на 17 декември. При срещуположен вятър от 43 км/ч той съумял да вдигне устройството във въздуха на височина към 3 м и да издържи 12 секунди. Изминатото разстояние при полет било 36,5 m. В този ден братята се редували да вършат поредност от полети- 4. Последният, когато Уилбър пилотирал самолета, траял съвсем минута. А дистанцията било повече от 250 м. Но в международните върхове славата остава за Орвил.

9.    Петимата очевидци

Имаше ли полет на братята Райт? Колкото и да е необичайно, даже да са били публицисти за малко, Райт не са съумели да привлекат публичното внимание. На площадката е имало единствено петима души, които са били очевидци на историческия полет и двама от тях са били фотографи.В деня след него, няколко вестника разгласили дребни репортажи, цялостни с грешки и те останали съвсем незабелязани даже за Дейтън, родният град на братята. Нещо повече - никой не отбелязва, че идната година със самолета Flyer II Райт създали 105 полета! На крилете на славата не лети и третият " Флайър ". Това безмълвие принуждава братята да сменят тактиката. Те вземат решение да показва на целия свят опцията за следени полети на уред, който е по-тежък от въздуха. И през 1908 година самолетът на братя Райт е превозен през Атлантическия океан.

10.    Загадъчната гибел на Уилбър

Дълги години се е разпространявал митът, Уилбър е умрял при полет. Това обаче не е правилно. Той умира от вълнуващия по това време тиф - през 1912 година. Сериозен случай със самолета е имал Орвил. Това се случило през септември 1908 г, когато той излетя от военната база Форт Майер с Flyer III, оборудван с спомагателна седалка. В резултат на щета на десния мотор, самолетът влезе в пикиране, без да бъде допустимо да се нивелира. Пътникът - лейтенант Томас Селфридж -умира поради черепно-мозъчна контузия, получена при удара в земята. Самият Орвил се отървавал със счупени бедра и ребра. Това е и единственият тежък случай,  случвал се на братята Райт през годините. През 1909 година обаче, по време на изпитателен полет в предградията на Париж, френският водач Льофевр, възпитаник на братя Райт, умира при злополука. Това била и повода Русияда откаже да подпише контракт за доставка на самолети.За разлика от брат си, Орвил Райт умира на 77-годишна възраст и е съумял да види какъв брой необятно се употребява авиацията в света от времето на неговата компания Wright Company, която дребният брат ръководи до гибелта на Уилбър. След това той поема председателството на компанията, само че я продава през 1915 година заради неналичието на интерес към бизнес частта на компанията. Последният полет на Орвил като водач бил през 1918 година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР