Предаването „Код Спорт“ по ТВ+ излъчи ексклузивен репортаж от турнир,

...
Предаването „Код Спорт“ по ТВ+ излъчи ексклузивен репортаж от турнир,
Коментари Харесай

Неймар: Очакваме да спечелим Шампионска лига

Предаването „ Код Спорт “ по ТВ+ излъчи извънреден репортаж от шампионат, който Неймар обичайно провежда в родината си. Най-скъпият футболист не е не запомнил удоволствието от играта на футбол на дребни порти. Не е не запомнил и от кое място е тръгнал като дете. Преди няколко години неговата фондация откри учебен комплекс в крайбрежната община Прая Гранде в бразилския щат Сао Пауло, където самият той е прекарал огромна част от детството си. В този комплекс, който бразилците назовават Институто, се оферират условия за обучение, спортуване и социализация на 2300 деца от извънредно бедните пластове на обществото. Всяко лято там се организират финалите на огромен шампионат, в който играе даже самият Неймар. Звездата нормално се включва в показателен мач против спечелилите в шампионата. Правилата са измислени от него – срещат се два тима с по петима полеви футболисти без вратари на дребен терен. Вратите са почти с размера на хокейните. Когато единият тим вкара гол, от другия отбор излиза един футболист. Така вкаралите гол получават числено преимущество на терена. Игровото време е 10 минути. Печели този, който е останал с повече играчи на терена. При тъждество спечелилият се взема решение с двубой един против един. Мачовете са освен забавни, само че и изтощителни. На терена постоянно се виждат виртуозни осъществявания, куриозни попадения и пропуски, а черешката на тортата са финтовете на самия Неймар. Участниците във финалната фаза се излъчват след квалификации допълнително от 50 страни, а общият им брой надвишава 100 000 души. Идеята на необикновените правила на шампионата е да се играе по метода, по който Неймар като дете е играл футбол на улицата. Липсата на вратари е елементарно обяснима, тъй като в Бразилия никой не желае да пази на вратата. Всички се изкушават да нападат и да вкарват голове. Самият Неймар е отличен образец за това.

- Какво е за вас да организирате за трета поредна година финалния шампионат тук?

- Това значи доста за мен. Чувствам се в действителност горделив и извънредно благополучен да съберем на едно място всички тези страни с разнообразни култури. Те опознават освен Бразилия, само че и нашият институт в Прая Гранде и региона, в която аз съм прекарал детството си. Това е огромна горделивост и чест за мен.

- Забавлявахте ли се с играта на новите първенци в шампионата?

- Беше доста забавно да виждам освен първенците, само че и другите тимове. Наблюдавах доста мачове и съм удовлетворен, че шампионатът се разраства, от ден на ден тимове вземат участие и си прекарват ужасно. Надявам се, че момчетата и девойките, които пристигнаха, също се забавляват.

- Тази година имаше и шампионат за девойки. Гордеете ли се, че вдъхновявате младото потомство футболисти от двата пола?

- Доволен съм освен от моя футбол, само че и от метода, по който футболът придобива все по-големи измерения и че женският футбол става все по-популярен. Футболът е игра за всеки, за всички възрасти и за всеки човек, който го обича. Организирането на шампионат, който демонстрира това, ме прави в действителност благополучен.

- Как се чувствате, когато играете футбол на родна земя след международното състезание в Русия?

- Чувствам се в действителност добре, тъй като съм си у дома след огромното отчаяние и болежка, каквато беше за мен международното състезание. Не бях играл футбол от този момент. Тук в действителност изиграх първия си мач след международното. Сега съм благополучен и желая да благодаря на всички, които помогнаха това да се случи.

- С какви усеща очаквате втория си сезон в Пари Сен Жермен? Какви са задачите ви?

- Моята цел е постоянно една и съща – да надвивам. Целта на нашия тим става все по-голяма с всеки сезон. Знаем каква отговорност носим. Знаем каква безрезервност се чака от нас. Аз мисля, че ни чака един сполучлив сезон с доста купи. Разбира се, чакаме да спечелим Шампионската лига, който е най-големият шампионат в света.

Лига 1 7 кръг, сряда 26 септември  Пари Сен Жермен 21:00предстои  Реймс
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР