Пред вас заставаме онези НПО-та от аграрния сектор, които не

...
Пред вас заставаме онези НПО-та от аграрния сектор, които не
Коментари Харесай

Протестиращите земеделци: Искаме 432 млн. лв. за чувствителните сектори

Пред вас заставаме тези НПО-та от аграрния бранш , които не бяха позволени до договарянията в Министерски съвет , които по мнението на министъра на земеделието не са същински и не са от комфортните . Свидетели сме на невиждан случай министър да се пробва да разделя бранша по подобен метод . Хората тук осигуряваме над 300 000 работни места , 80% от млякото и млечни артикули на страната, 30% от зърното на страната, над 70% от месните артикули на страната, 100% от маслодайната роза.

Това съобщи Венцислав Върбанов , ръководител на „ Асоциация на земеделските производители в България “ . Той показа декларация с подробните претенции на Инициативния комитет от 26 аграрни организации , които не са съгласни с водената политика в бранш „ Земеделие ".

Не одобряваме метода от страна на Кирил Вътев да се афишират за нелегитимни по-голямата част от браншовите организации в страната. Искането за оставка на един министър , който за девет месеца не съумя да покаже и прокара нито една концепция, политика и законодателно предложение е също толкоз политически акт, колкото и опитите за неговото опазване на поста ”, уточни Върбанов.
 БГНЕС
Той уточни, че 26-те аграрни организации упорстват за писмени гаранции и финансиране от страна на властта за неотложно заплащане на държавна помощ във връзка с сензитивните браншове в цялостния финансов размер, в която тя е била изплатена през 2022г. и 2023г., както и да бъде призната национална позиция таванът по тази помощ да бъде повишен двойно.

Наложително е да се основат условия за запазването на конкурентоспособността на българското земеделие , в това число посредством ограничение на вноса на земеделска продукция от Украйна и трети страни ”, акцентира той.

Димитър Зоров , ръководител на Асоциацията на млекопреработвателите в България и на Съюза на говедовъдите в България уточни, че те пазят техните ползи и няма да се преклонят пред никого, когато насреща няма причини. “Ние алармирахме няколко пъти, че желаеме да включат в бюджета средствата обезщетителните за Украйна. И министърът не поддържа това в комисията по земеделие. Не сме съгласни със 150 млн. лева за сензитивните браншове ”, разяснява той и акцентира, че желаят прогнозируемост в този бранш.

Бойко Синапов, ръководител на “Обединени български животновъди “ разяснява, че с несвършената си работа и неизпълнени обещания земеделският министър Кирил Вътев е заслужил настояването за неговата оставка. “Нека да намерят точния човек, който ще ни изкара от тази рецесия. Задкулисните неща, които сътвори ни водят в още по-голяма рецесия ”, счита той. Синапов разгласи, че във вторник стартират митинг, който за разлика от предходните обаче няма да бъде кротичък. “Утре пред Министерски съвет от 11:00 часа ще се организира народен митинг. Този път митингът няма да бъде кротичък ”, уточни той.
 БГНЕС
Мария Степанчева, ръководител на Асоциацията на българските биволовъди посочи, че чашата за тях е преляла, тъй като съглашението, което сега е подписано сред част от земеделците и Министерски съвет ще бъде подписано единствено от двама души, а не от всички организации. По думите й им е било отказано повече хора да подписват съглашението.

“Ние считаме, че нямаме работа в тази камара. Тя е на няколко индивида. Как Денков ще подпише единствено с тези хора, той е измамен от земеделския министър ” , счита тя.

Живка Гроздева, ръководител на Асоциацията на овощарите в България уточни, че за нея е извънредно неприятно, че аграрни производители се опълчват на аграрни производители. „ Отговорност може да се търси единствено на един - министъра на земеделието и храните, който не позволи всички да се срещнат с него ”, счита тя.

Председателят на „ Асоциация на земеделските производители в България “ Венцислав Върбанов посочи, че през утрешния ден още веднъж излизат на митинг пред Министерски съвет, на който ще изискат оставката на земеделския министър Кирил Вътев. Той добави, че във вторник с изключение на пред Министерски съвет, митинги ще има и на още 25 места в страната като по думите му митингите ще се ускоряват във времето.

„ Искаме 432 млн. лева за сензитивните браншове по украинската помощ “ , разяснява Зоров и разясни, че желаят политики, с цел да може секторът да просъществува.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР