Пред участниците в конференцията главен комисар Петър Тодоров представи основните

...
Пред участниците в конференцията главен комисар Петър Тодоров представи основните
Коментари Харесай

Главен комисар Тодоров: Отчитаме положителни резултати от въведените допълнителни мерки за цялостно подобряване на пътната безопасност

Пред участниците в конференцията основен комисар Петър Тодоров показа главните ограничения, които са разпоредени от министъра на вътрешните работи за цялостното възстановяване на пътната сигурност в страната: повишена контролна дейност; привличане на спомагателни сили на полицията от структурите на „ Патрулно-постова активност “ и „ Териториална полиция “; въвеждане на линейния надзор и широкообхватния модел на инспекции.

Положителни резултати се регистрират от акцията, която протича от юли на територията на страната по предписание на министъра на вътрешните работи. За интервала са засечени над 1200 водачи, седнали зад кормилото под влияние на наркотични субстанции, и други към 1300 – използвали алкохол.  По всички случаи са формирани бързи и досъдебни производства. Допълнително са открити и към 300 водачи, управлявали моторни транспортни средства без да са правоспособни. Нарушителите са най-вече младежи във възрастов диапазон 18-35 години “, заключи статистическите данни от огромните дейности, ориентирани към понижаване на пътнотранспортния травматизъм основният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Петър Тодоров. Той акцентира, че резултатите са реализирани с помощта на големия труд на чиновниците от цялата страна и ангажирания забележителен запас от състава, в това число и по линия на патрулно постовата активност и териториална полиция.

Пътната сигурност е голям проблем в народен проект. За решаването му са нужни общи старания на институции и предприемането на сложни ограничения, в това число дейности за възстановяване на пътната инфраструктура и въвеждане на спомагателни механически средства за надзор на междинната скорост на водачите – изрично съобщи пред участниците във форума основен комисар Тодоров. Той посочи и нуждата от смяна в нормативната уредба във връзка с пътната сигурност, по която сега се работи. По думите му, законовата рамка би трябвало да бъде построена по този начин, че от нарушаването до налагането на глобата пътят да е доста къс и да води до неотменно наказване. В този подтекст основният секретар на Министерство на вътрешните работи изрази неудовлетворението си във връзка с ниската събираемост на санкциите – към 40 %, което води до възприятие до недостижимост у водачите и като образец уточни положителната процедура в редица други страни, където бързата глоба на нарушителя има дисциплиниращ резултат. Той означи и  значимостта от повишение на дисциплината и самосъзнанието на самите участници в придвижването.

В умозаключение основният секретар на Министерство на вътрешните работи изрази убеждението си, че този комплекс от ограничения в осъществяване и обединяване в национална тактика за пътната сигурност ще докара до позитивна смяна.

По метода линеен надзор работят над 120 екипа дневно, като биват проверявани приблизително над 9000 МПС и над 10 000 водачи и пасажери, добави комисар Калоян Драганов. Една трета от инспекциите се правят по този способ, като към този момент те стават и без да се стопират колите по време на придвижване посредством таблетните устройства – при определяне на нарушаване или закононарушение екипът реагира и извежда автомобила на безвредно място за следващи дейности.

През септември има планувани 80 профилирани полицейски интервенции с Агенция „ Пътна инфраструктура “ и 18 – с Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “ за надзор на товарните коли на територията на цялата страна, посочи още началникът на отдел „ Пътна полиция “ в ГДНП.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР