Пред Синодалната палата в София се провежда протестът на десетки

...
Пред Синодалната палата в София се провежда протестът на десетки
Коментари Харесай

Нов протест, граждани искат свикване на извънредно заседание на Светия Синод


Пред Синодалната палата в София се организира митингът на десетки общественици, жители и редица известни лица против решението на Светия Синод да не изпрати делегация за отбелязването на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия в Охрид, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Основно искане на събралите се на гражданския митинг е привикване на изключително съвещание на Светия Синод, на което да бъде преразглеждано на решението от 14 май, с коетосе не разрешава на духовниците от Българската православна черква да вземат участие в плануваното честване.
 Нов митинг, жители желаят привикване на изключително съвещание на Светия Синод Нов митинг, жители желаят привикване на изключително съвещание на Светия Синод / БГНЕС
Гражданите, които за повторно се събраха на митинг пред Синодалната палата в границите на 5 дни, припомниха, че решението е взето в отсъствието на патриарх Неофит, който неведнъж обществено е обявявал поддръжката си за „ братята от другата страна ”.

Говорещите на митинга пред Синода оповестиха, че към този момент има апели и от страна на митрополити за привикване на изключително съвещание. Те припомниха, че против решението от 14 май е дал своя вот и старозагорският митрополит Киприан, който управлява комисията за определяне на каноничен статут на МПЦ – Охридска архиепископия. Самият Киприан в особено изказване предизвести, че във връзка с МПЦ-ОА има право да приказва единствено ръководителят на тази комисия.

Протестиращите оповестиха, че на 24 май в Рим ще има обща делегация, ръководена от министър председателите на България и Македония - Бойко Борисов и Зоран Заев, и чакат да има взаимен молебен на гроба на Свети Кирил.
 Нов митинг, жители желаят привикване на изключително съвещание на Светия Синод Нов митинг, жители желаят привикване на изключително съвещание на Светия Синод / БГНЕС
"Никаква основна реакция нямаше сред първия и този митинг, с изключение на едно обидно изявление и една теза, която отваря някаква малка врата за договаряния. Визирам изявлението на дядо Киприан, той е измежду петимата, който бяха против решението на Светия Синод. Трите ни претенции са да са даде опция на всички македонски миряни да вършат свето причестяване в български храмове и да се посрещнат като скъпи братя и сестри. Второто условие беше на 24 май на гроба на Св. Кирил да се направи взаимно молебен с македонските свещенослужители, тъй като за първи път в исторически проект с една обща делегация министър председателите Борисов и Заев ще бъдат както при Папата, по този начин и на гроба в църквата „ Сан Клементе “ в Рим. Третото ни искане беше да се преразгледа това решение на Синода в наличието на патриарха “, съобщи ръководителят на фондация "Българска памет" Милен Врабевски.

Той добави, че това е късмет църквата да не върви настрана от страната и да отива по посока развиване, което е съответно на нашето общоевропейско бъдеще в района. Врабевски съобщи, че съгласно него 8-те митрополита, които са взели решението да няма наша делегация в Охрид са определени неканонично и по тази причина той ще извърши инспекция.

Възмущение измежду протестиращите разсъни изявлението на дядо Антоний, който е нарекъл хората от „ Българска памет “ маргинали. „ Не се усещам маргинал. Аз съм учител в университет, лекар съм. Учените сме елитът на тази страна. Аз не мога да си обясня елементарен човек да го каже, камо ли митрополит. Тези хора са доста надалеч от класата на хората като Иларион Макариополски, като митрополит Борис. Тези хора са доста надалеч от църковните каузи и от тъгите на българския народ. След като всички други църкви са там, в случай че нашата черква има да каже нещо би трябвало да отиде и да го каже ясно. Те не бяха на събора в Крит и тук и се запитвам българска ли е Българската православна черква “, разяснява Даниел Пангев.

Историкът и водещ доцент Горан Благоев съобщи пред БГНЕС, че митрополитите приели това решение не си дават сметка какъв исторически късмет е българска църковна делегация да бъде на честванията на Охридската архиепископия в Охрид.

„ Ако БПЦ счита, че тя е наследница на Охридската архиепископия и по канонично и историческо право то тя има цялостното съображение да бъде на тези празнувания в Охрид, а не в последния миг да акцентира някакви съмнителни аргументи и да отхвърля това наличие “, съобщи Благоев.

Той е безапелационен, че нашата черква е майка на Македонската и е въпрос това да бъде отстояно. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР