Пред Си Ен Ен косовският президент Вьоса Османи поиска международната

...
Пред Си Ен Ен косовският президент Вьоса Османи поиска международната
Коментари Харесай

Прищина: Вучич е наредил атаката в Косово frognews.bg

Пред Си Ен Ен косовският президент Вьоса Османи изиска интернационалната общественост да глоби Сърбия. По думите ѝ заповедта за акцията пристигнала напряко от Вучич: " Имаме ясни доказателства, които ще публикуваме в идващите дни, за директни нареждания, пристигнали от Вучич ", сподели тя в изявление за Кристиан Аманпур.

Османи сподели, че Косово също по този начин желае да бъде екстрадиран обявилият се за уредник Милан Радойчич. Съд в Белград обаче заяви в сряда сутринта, че е отхвърлил настояването на прокуратурата Радойчич, който бе и заместник-пресдедател на водещата сръбска политическа мощ в Косово " Сръбска листа ", да остане в ареста. Забранено му е само да напуща Сърбия и да влиза в Косово (необходимо за управляващите конкретизиране, защото Белград не признава независимостта на Прищина, оповестена през 2008 г.). Прокуратурата разгласи, че ще апелира.

 

Премиерът Ана Бърнабич даде обещание ролята на Радойчич да се проверява, направи го и Вучич, като се зарече " всеки направил наказателно действие " да бъде осъден в изявление за Аманпур, излъчено преди този момент с Османи. Тогава бе обявено и че Радойчич сега се намира в Сърбия.

Натискът върху Сърбия набъбна поради случая, при който към трийсет души проникнаха в манастира " Банска " в северната част на Косово, като преди този момент нападнаха служител на реда. След гибелта на служителя на реда силите за сигурност гръмнаха още трима нападатели - етнически сърби. Хърватия и Албания желаеха ограничения против Белград, само че някои евродепутати желаеха и сръбските управляващи, и косовските да понесат последствия за ескалацията.

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР