Пред сега повредената пекарна Sharq, кръв се смесва с торба

...
Пред сега повредената пекарна Sharq, кръв се смесва с торба
Коментари Харесай

Пекарни в Газа, набелязани и унищожени от израелски въздушни атаки

Пред в този момент развалената пекарна Sharq, кръв се смесва с торба с самун, изпусната след израелска въздушна офанзива, ориентирана към региона.

Нападението в четвъртък на улица Наср в град Газа докара до десетки ранени и убити, споделиха палестински източници.

Пет пекарни в линията Газа са били директна цел на израелските удари, а минимум осем други са претърпели толкоз доста вреди от офанзиви наоколо до тях, че са спрени от употреба.

Докато цялостната блокада, наложена от Израел на към този момент блокираната територия, продължава, храната е на изчерпване, а хлябът – съществена храна в палестинските семейства – става все по-труден за приемане с всеки минал ден.

Сега жителите чакат на опашка с часове, единствено с цел да получат торба пита самун за фамилиите си, като опашките стартират преди зазоряване в някои региони.

Абделнасер ал-Джарми, началник на Асоциацията на притежателите на пекарни в линията Газа, сподели, че пекарните са лимитирали активността си заради неналичието на гориво, електричество и аварийна слънчева сила за генераторите.

Има и голям дефицит на брашно.

„ Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците имаше 30 000 тона брашно, което трябваше да бъде раздадено на бежанците преди войната да избухне на 7 октомври “, сподели той. „ Пекарните взеха част от брашното, с цел да създадат самун и да го обезпечат на хората. “

Повечето от пекарните са спрели работа, добави той, заради липса на гориво и от боязън да не бъдат нападнати.

Според Oxfam International единствено към два % от храната, нужна за изхранването на популацията на Газа от 2,3 милиона души, е доставена от 7 октомври.

Гладът се употребява като оръжие за война против цивилни в Газа, сподели групата предходната седмица, добавяйки, че съвсем всички в анклава към този момент са несигурни за храна, което значи, че не знаят сигурно от кое място идва идващото им хранене.

Ал-Джарми сподели, че търсенето надалеч надвишава предлагането и прикани горивото и брашното да бъдат пуснати през южния граничен пункт Рафа.

„ Искаме гаранция за сигурност, с цел да можем да обновим обслужването в нашите пекарни “, сподели той. „ Но в този момент това е невъзможна обстановка. “

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР