Пред последните 2 месеца на 2019 г. статистиката отчете най-голямото

...
Пред последните 2 месеца на 2019 г. статистиката отчете най-голямото
Коментари Харесай

CAPA: Скъпо зърно заради капризите на природата

Пред последните 2 месеца на 2019 година статистиката регистрира най-голямото нарастване в изкупните цени на зърнените култури от началото на пазарната година, сочи разбор на Центъра за стопански проучвания в селското стопанство CAPA. От януари до ноември слънчогледът е поскъпнал с 11 на 100, което е най-високата цена на тази просвета от 2016 година насам. На годишна база – от ноември 2018 до ноември 2019 година цената на маслодайното семе се е покачила с цели 17%, прецизира в. " Земя ".

При хлебната пшеница ценовият растеж е към 8%, като внезапният скок при цените на всички зърнени и маслодайни артикули се дължи най-много на надвисналите опасения за положението на тазгодишната годишна продукция, изключително в района на Европа и Черноморския басейн. Влияние върху цените на зърнените култури оказват и терзанията от въвеждането на ограничавания върху износа от Русия поради опасения за новата годишна продукция и увеличение на експортните мита от 6,7% до 12% в Аржентина.

Пшеницата се обрисува като една от най-стабилните и стопански преференциални култури в последните 3-4 години, с растеж в добивите за последните 15 години с към 23%, показват икономистите от САРА.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР