Пред назначаването на Иван Гешев за главен прокурор стоеше само

...
Пред назначаването на Иван Гешев за главен прокурор стоеше само
Коментари Харесай

Кой „страхува“ президента?

Пред назначението на Иван Гешев за основен прокурор стоеше единствено президентският декрет на Румен Радев. Въпреки че президентът не можеше да върне на Висш съдебен съвет избора за повторно, в Конституцията няма категорично упоменат период, в който да подпише указа си. Нямаше и спънка да сезира Конституционния съд поради обстоятелството, че правосъдните кадровици не се съобразиха с волята му и просто прегласуваха единствения претендент. Но той не го направи. Въпросът е – „ опасява “ ли някой Радев да назначи незабавно Гешев за правоприемник на Сотир Цацаров?
От прокуратурата, правосъдния съвет и държавното управление заедно приканиха президента да извърши по-бързо задължението си и да се завършва с тая тъга. Процедурата в това време бе застъпена от различен конкурс, изглеждащ авансово решен – за ръководител на КПКОНПИ, в който предстоящ любимец се оказа към момента настоящият основен прокурор Сотир Цацаров.
Наред с апела на правосъдния министър Данаил Кирилов за „ добросъвестно “ държание от страна на Радев и мненията на самия Гешев, че е уверен, че каквото и да направи, президентът „ ще съблюдава Конституцията “, протестиращите против избора му желаят нещо друго. Държавният глава да сезира Конституционния съд с искане за пояснение на хипотезата в главния закон при отвод на президента да назначи основния прокурор. Дали Висш съдебен съвет можеше непосредствено да прегласува единствения номиниран или би трябвало да повтори процедурата още веднъж, давайки опция за издигане на още претенденти?
Логиката на протестиращите от „ Правосъдие за всеки “ и „ БОЕЦ “ е че в случай че това не бъде направено, ролята на президентската институция в тази ситуация се свежда до самобитен нотариат, в който решението на Висш съдебен съвет просто се заверява. Самият Радев до момента не е коментирал обстановката, само че аргументира връщането на първичния избор на Гешев назад във Висш съдебен съвет точно с гледище за „ същинско съревнование сред претенденти, а не официално осъществяване на процедурата “.
Макар че членове на Конституционния съд към този момент разясниха импровизирано, че при вероятно запитване от президента, са подготвени да се произнесат незабавно в интерес на към този момент направения от правосъдния съвет избор, този процес щеше да даде храна за още подозрения за подмолно предрешеното предопределение.
Вероятно и затова прокуратурата авансово се постара да покаже на президента, че би могла да му сътвори проблеми. Навръх 9 септември държавното обвиняване предприе десетина разпита, прераснали в дело за шпионаж против ръководителя на придвижване „ Русофили “ Николай Малинов.
Разследващите въобще не скриха, че съществена роля в хипотетичното закононарушение срещу републиката има пенсионираният военачалник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Леонид Решетников, само че който обществено е приписвано и въздействие за издигането на Радев за кандидат-президент от Българска социалистическа партия. Самият държавен глава избрани сходна догадка като неуместна и нелепа, само че е реалност, че при връщането на първичния избор на Гешев можеше да заеме по-твърда позиция и да изиска изговаряне на Конституционен съд по процедурата преди да подпише указа си. Евентуалното му закъснение хипотетично щеше да разбърка и проектите на ръководещите за прехвърлянето на Цацаров от прокуратурата в КПКОНПИ.
Кой обаче има интерес от безпроблемната промяна на досегашния основен прокурор с неговия заместител, която би осигурила гаранция, че държавното обвиняване ще продължи да се движи в досегашната си посока? Очевидно едни от най-заинтересованите от този процес са ръководещите от ГЕРБ и “имитиращият артикул ” съпротива от Движение за права и свободи. Първите към този момент втори мандат се радват на цялостен прокурорски комфорт (след активизирането на Цацаров през 2013 година, което не докара до нито една присъда за върховен представител на ГЕРБ). А обстановката при вторите може да бъде разказана единствено с едно име – Делян Славчев Пеевски.
Макар то да се появяваше от всевъзможни места през миналите 7 години, в които Цацаров ръководеше държавното обвиняване, то нито един път не откри за належащо да го проверява. Вместо това загуби известното тефтерче на Филип Златанов, в което буквите „ Директива за птиците “ бяха подправени на „ 10 “. Пропусна заемите на Пеевски и майка му Ирена Кръствеа, с които финансираха възхода на медийната си империя. Не чу и нито едно от изказванията на банкера в заточение Цветан Василев, който неведнъж изясни, че банкрутиралата КТБ е обслужвала целия бизнес на „ корпулетния политик “.
Последно Василев разгласи от Белград, че отбелязванията „ Директива за птиците “ и „ ДП1 “ в редица доказателства по делото за източването на комерсиалната банка са свързани надлежно с бизнес отговорностите на Пеевски и с неговите персонални. По всичко проличава, че с бързото назначение на Гешев за основен прокурор се търси и бърза гаранция, че промени в държанието на прокуратурата по тази тематика няма да има.
 
Автор: Филчо Сотиров Гешев, Прас - Прес
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР