Пред най-старото читалище в Пазарджик – читалище Виделина – 1862,

...
Пред най-старото читалище в Пазарджик – читалище Виделина – 1862,
Коментари Харесай

Тодор Попов: Наш дълг е да съхраним това, което ни е спасявало през хилядолетната ни история – българския дух и българското слово

Пред най-старото читалище в Пазарджик – читалище „ Виделина – 1862 ”, кметът Тодор Попов насочи приветствие във връзка 1 ноември – Деня на националните будители, към дейците на културата, към просветните и читалищни дейци, към учителите и всички съпричастни към днешния празник.

„ Не инцидентно сме тук – читалище „ Виделина ” тази година отбелязва 160-ия си празник и тази вечер ще има церемониален концерт с присъединяване на всички читалищни сформира и групи. В Деня на Народните будители желая да се обърна към всички, съпричастни с този празник, тъй като в последна сметка през днешния ден честваме най-важното за нас – това е денят на просвещението ни, денят на българския дух. В този веществен свят, в който живеем и който ни обгръща всекидневно, наш дълг е да съхраним това, което ни е спасявало през хилядолетната ни история – българския дух и българското слово. Не инцидентно ние сме дали словото на половин Европа. Затова би трябвало през днешния ден да бъдем изпълнени с горделивост, да не забравяме този факт, да го повтаряме и да намираме провокациите на просвещението и образованието, на грамотността, на интелигентността, тъй като това е значимо за развиването на нашата страна.

Тъжна е статистиката от последните години, че ставаме все по-неграмотни и това е реалност, върху който надълбоко би трябвало да се замислим. Затова желая да благодаря на всички хора, които с персоналния си образец, с професионалните си отговорности, като учителите, с отношението си към българската просвета и българското обучение, способстват да съхраняваме желанието за познание у децата, а и у нас самите, тъй като човек би трябвало да бъде просветен, с цел да има обществен късмет.

Благодаря им, шапки долу за всички тях! Желая им да са здрави и целеустремени, тъй като да си преподавател е предопределение, не е обвързване, да намират от ден на ден ентусиазъм и да бъдат упорити, тъй като работата, която правят е изключително  значима за всички нас. Поклон, бъдете здрави и цветущ празник! ”

С тези думи кметът на Пазарджик Тодор Попов честити на всички Деня на националните будители и насочи покана към обществеността за концерта тази вечер, в който ще вземат присъединяване децата от балетна школа „ Ива ” с началник Иванка Вълкова, от школата по пиано с началник Галина Даскалова, трио за класическа музика при НЧ „ Виделина – 1862 ”, Мандолинна групировка „ Елена Генова ” и вокална група „ Георги Шаранков ” с началник Карамфила Григорова. Концертът е с начален час 18:00 ч. и е в зала „ Маестро Георги Атанасов ”.

Преди това по централните улици на Пазарджик ще мине факелно шествие до паметника на светите братя Кирил и Методий. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР