Пред нас като общество стои задачата да привлечем децата и

...
Пред нас като общество стои задачата да привлечем децата и
Коментари Харесай

Зам.-министър Ренета Колева: Трябва да привлечем децата към усилията за постигане на нулево замърсяване

„ Пред нас като общество стои задачата да притеглим децата и младежите към напъните за реализиране на нулево замърсяване на околната среда, енергийна и ресурсна успеваемост, съхраняването на естествения капитал и превъзмогване на последствията от изменението на климата “. Това сподели зам.-министърът на околната среда и водите Ренета Колева през вчерашния ден по време на полемика на тематика „ Околна среда, климат и деца “ в парламентарната комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

В полемиката участваха членовете на комисията, както и представители на Комитета по правата на децата към Организация на обединените нации в Женева, УНИЦЕФ и Държавната организация за протекция на детето.

Зам.-министър Колева напомни, че осъзнатата смяна в държанието на всички групи в обществото и осведоменият избор на всеки в ежедневния му живот е опция за реализиране на екологична резистентност и в битката с изменението на климата, пред които през днешния ден е изправен светът.

За образуването на екологична просвета е належащо използването на цялостна и поредна политика за насърчаване на познания, умения и ценностни ориентации, насърчаваща ангажираност с екологичните проблеми и решаването им, и то от най-ранна детска и ученическа възраст. Затова Министерство на околната среда и водите поставя обилни старания в тази тенденция и развива действия по места в цялата страна. Всяка година районните структури на министерството организират национални акции в дните от интернационалния екокалендар, в това число Световния ден за битка с климатичните промени – 15 май.

„ В търсене на метода към най-малките и подрастващите през вчерашния ден Министерство на околната среда и водите стартира за 19-та поредна година акцията „ Чиста околна среда “ за 2023 година,съобщи Колева и разясни, че посредством нея се дава опция на дребни обитаеми места и кметства, учебни заведения и детски градини да вземат участие с планове, които са свързани с възстановяване на просветителната система.

Участниците в полемиката адмирираха напъните на министерството за интензивно включване на най-малките и повече информираност по въпросите за запазване на околната среда. Страните се сплотиха, че сходни акции би трябвало да продължат и ще бъдат надграждани в партньорство.

„ На колкото по-малка възраст децата се срещат с проблемите, свързани с околната среда, толкоз по-устойчиви ще бъдат резултатите във времето “, уверена е заместник-министър Колева. Тя означи, че през годините общини, кметства, учебни заведения и детски градини най-вече избират да аплайват с планове за създаване тук-там за отдих, детски площадки и паркови пространства.

„ В учебните заведения и детските градини има доста забавни акции, които са свързани с биоферми, засаждане на разнообразни типове, с битката против замърсяване на въздуха и с разделното събиране на отпадъците “, заключи Колева.

Екологичното обучение за деца и възпитаници е необятно наранено и в двустранната стратегия по Финансовия механизъм на ЕИП в региона на околната среда. В програмата е включено целеустремено финансиране към учебните заведения и детските градини за развиване и одобряване на екологичното обучение в региона на кръговата стопанска система и климата. Към момента се извършват планове в 30 учебни заведения и детски градини на стойност от 2,5 млн. лв..

Действието на климатичните промени върху децата е наранено в Националната тактика и План за деяние за адаптиране към изменението на климата на Република България. В нея са включени проучвания по какъв начин групи от хора на друга възраст са посочили нараснала сензитивност към несъразмерен топлинен стрес, заболявания, излъчени посредством водата, и респираторни болести, изключително при деца и кърмачета и възрастни над 65 години. Подобряването на социално-икономическия капацитет на обществото би било фактор за намаление на уязвимостта на здравния бранш към климатичните промени.

Зам.-министър Колева се включи в съвещание на Националния съвещателен съвет за младежта, където напомни, че предходната година е изпълнена стратегия на Министерство на околната среда и водите “Политики за младежта в областта на околната среда ” („ Младежи за околна среда “), която имаше за цел включване на младежите от 15 до 29 година в процесите по създаване на схващане за запазване на околната среда, както и смяна в навиците, отношението и държанието в бита, свързани с опазването на околната среда и зеления преход. Дейностите обгръщат просветителни начинания, научни конференции и семинари за студенти и възпитаници, осведомителни и обучителни срещи с специалисти, действия на терен и доброволчески начинания. По програмата са изпълнени 100 начинания от структурите към Министерство на околната среда и водите – Регионална инспекция за опазване на околната среда, БД, Национален парк в цялата страна, на стойност над 500 хиляди лева.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР