Пред медиите в Пловдив председателят на АБВ Румен Петков определи

...
Пред медиите в Пловдив председателят на АБВ Румен Петков определи
Коментари Харесай

Румен Петков: Изпращането на ракети С-300 към Украйна ще предизвика съдебни преследвания срещу България

Пред медиите в Пловдив ръководителят на АБВ Румен Петков дефинира като национално изменничество решението за спомагателна военна помощ за Украйна във тип на ракети за зенитни системи С-300 и предизвести, че този акт на Народното събрание ще провокира правосъдни преследвания против България. 

„ В контракта, с който ние сме придобили този ракетен комплекс, има експлицитен запис, че без единодушието на производителя ние нямаме право да го предоставяме на който и да е. И това жестоко нарушаване на контракта няма по какъв начин да не бъде атакувана от съветската страна и с изключение на, че ще харижем ракети, ние ще би трябвало да платим. Няма да платят тези народни представители, които гласоподаваха това решение. Ще платим всички ние, българските жители “. 

Петков изрази подозрение, че огромната част  от народните представители в действителност не знаят какво са дали своят вот. Защото нито разполагат с отчет, който да детайлизира положението на комплекса С-300, нито имат капацитета да го обсъдят с това изключително съвещание на комисията, неотложно импортирано в Народното събрание и неотложно гласувано. Румен Петков назова решението закононарушение, осъществено по отношение на националната сигурност и националната ползи на страната, за което отговорност носят отрасловият министър Тодор Тагарев и заместник-командира на военновъздушните сили бригаден военачалник Петьо Мирчев. 

Бригаден военачалник Йохан Петков, последният командващ на зенитно-ракетни войски, означи, че България разполага с един комплекс C-300, няколко десетки ракети, измежду които неизправните са три броя. Той прикани медиите да наблюдават процеса по вчерашното решение за даване на за спомагателна военна помощ за Украйна, като изрази подозрение, че към воюващата страна ще заминат, наред с неизправните ракети, н и всички останали на въоръжение у нас. Генерал Петков акцентира обстоятелството, че в решението за даване на Украйна на ракетите от комплекса С-300 не е взета под внимание никаква военна експертиза. 

Румен Петков разяснява и решението за пазаруването на бронирани бойни машини за България. Той уточни, че дейностите на държавното управление в тази тенденция са в цялостен прорез с предишни решения на Народното събрание от 2018-2019 година
„ Имаме полемики в Народното събрание, в които полемики е взето решение за 1.220 милиарда лв. да се премине към превъоръжаването с бронетехника и тази бронетехника да бъде създавана в България. Ние имаме такива благоприятни условия като военнопромишлен или като защитителен комплекс “.

Петков акцентира, че машините Stryker, планувани за пазаруване, са от дълго време софтуерно остарели, също така договаряната цена е 1.5 милиарда $. Той дефинира актуалният като най-позорния интервал в МО с големи разноски и никаква успеваемост и гаранции за националната сигурност на България.   

 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР