Празнуваме Деня на българската просвета и култура и на славянската

...
Празнуваме Деня на българската просвета и култура и на славянската
Коментари Харесай

Празнуваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Празнуваме Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност.

24 май ще бъде маркиран с шествие и тържества.

Традиционното шествие ще тръгне в 10 ч. от площада пред Археологическия музей и ще премине по бул. “Цар Освободител ”, бул. “Васил Левски ”, откъдето ще стигне паметника на „ Св. Св. Кирил и Методий ” пред Националната библиотека. Празничната гала ще стартира с водосвет в 11 ч.

Достъпът за жителите и гостите на столицата до нея ще бъде обезпечен откъм ул. " Шипка " и през контролно-пропускателен пункт покрай тролейбусната спирка. Хората ще минават през общоприета инспекция , оповестява Националната работа за защита. Изискванията към тях са да не носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани хора с огнестрелно и хладно оръжие, както и такива в нетрезво положение.

Забранява се потреблението на дронове , с цел да бъдат лимитирани рисковете за живота и здравето на всички присъстващи на събитието.

На тържеството пред Националната библиотека ще участват и членовете на Академичния съвет на Софийския университет , които 45 минути по-късно ще се включат в тържеството на Алма матер в аулата на Ректората. Там тържествено слово ще произнесе ректорът проф. дфн Анастас Герджиков. След него за смисъла на непредвидените резултати в науката ще приказва зам.-деканът на Факултета по химия и фармация на Софийския университет проф. доктор Милен Богданов. По време на тържеството ще бъдат наградени спечелилите в 13-ия народен книжовен конкурс за стихотворение и роман на фондация " Св. Климент Охридски ". за студенти с българско поданство, учащи се у нас и в чужбина. Факултетът по славянски филологии на Софийския университет пък ще отличи създателя на най-хубавата научна книга в региона на литературознанието. За пета поредна година БНР ще връчи премия на студент по публицистика, профил " Радио "  - самодейност в памет на проф. доктор Веселин Димитров.

По случай празника Националната художествена академия  също провежда празненство. В 10:30 ч. ще бъдат поднесени цветя на паметника на „ Св. Пимен Зографски “, паметната плоча на Константин Величков, след което преподавателите и студентите ще се включат в празничното шествие. От 12 ч. в изложба „ Академия “ ще бъде насочен музикален привет за празника от Академичния хор „ Света Параскева “ към НХА с диригент Галина Луканова. Ще прозвучи българска стратегия, формирана от църковно-славянски песнопения и обработки на български фолклор.

По случай празника НХА показва:

Изложба „ Ревизия “ на Стефан Груев - в изложба " Академия "

Изложбата показва творчеството на Стефан Груев – дълготраен учител в компетентност „ Книга, илюстрация, печатна графика “, Национална художествена академия. Експозицията включва над 100 табла с репродукции и оригинали в областта на шрифта и типографията, непокътнатия знак, дизайн на книгата, дизайн на издателски библиотеки и поредици, илюстрацията, филателната графика.

Изложба „ Магията на писаното слово “ - в пространството пред изложба „ Академия “

Изложбата „ Магията на писаното слово “ на катедра „ Плакат и образна връзка “ е отдадена на петата годишнина от основаването на магистърска стратегия „ Калиграфия “ в НХА. Експозицията в пространството през изложба „ Академия “ показва произведения на дипломирани и сегашни студенти в магистърската стратегия.

От 17 ч. на лятната сцена на НДК ще стартира " Празник на буквите ", проведен от Столична община, НДК и БНР. В него ще се включат Софийският духов оркестър с диригент Васил Делиев, джаз групировка „ София “ със солист Яна Чакалска, Нели Рангелова, Биг Бендът към Национално музикално учебно заведение „ Любомир Пипков “, Вокална група „ Радиодеца “ към БНР, Оркестърът за национална музика на БНР с диригент Димитър Христов.

Входът е свободен.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР