Празникът на еленския бут започна с много гости и настроение

...
Празникът на еленския бут започна с много гости и настроение
Коментари Харесай

Състезания, дегустации и музикална програма на празника на еленския бут

Празникът на еленския бут стартира с доста посетители и въодушевление макар дъждовното време. По традиция в ранните часове беше показана технологията на еленските майстори за пърлене на прасе върху ров. Стотици занаятчии и производители на еленския бут отвориха своите щандове към градския площад. Според уредниците над хиляда са бутовете, изложени за дегустация и продажба.

Елена, Хасково
 © Българска телеграфна агенция
На две открити подиуми се надпяваха актьори и самодейци. Празникът беше открит от кмета на общината инж. Дилян Млъзев. Той уточни, че това е продължение на отколешната традиция, обвързвана с Димитровден - денят, в който са се завръщали гурбетчиите и целият град е чествал.

Преди шест години общинското управление и локалният съвет по туризъм вземат решение да възстановят традицията, като я съчетаят с усета на характерните деликатеси - еленският бут, медът, виното, планинските билки, гъби и плодове.

Млъзев посочи, че напъните на администрацията са ориентирани към основаване на марката " предпазено географско напътствие " за свинския бут, подготвен по еленски и за чистия планински мед. Той означи, че по информация, получена от медийни източници от началото на 20 век, еленският бут е бил известна, характерна стока, и е взел участие в голям брой интернационалните изложби, което е едно от наложителните условия при кандидатстването за одобряване на марката пред Европейската комисия.

Новото през тази година е приключенската игра " По следите на изчезналия бут ". В нея вземат участие над 20 тима с близо 70 участника от Варна, Сливен, Пловдив, Тутракан и други градове.

Според еленчани чистият въздух, екологичните артикули и производството им, са огромният запас на общината.
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР