Празничен концерт, организиран отФолклорен състав Луди-млади“ се състоя на 3-ти

...
Празничен концерт, организиран отФолклорен състав Луди-млади“ се състоя на 3-ти
Коментари Харесай

Празничен концерт за 3-ти март и пред Панорамата в Плевен

Празничен концерт, проведен отФолклорен състав „ Луди-млади “ се състоя на 3-ти март пред Панорама " Плевенска епопея-1877 ". Събитието беше част от програмата по тържественото отбелязване на 146 година от Освобождението на България от Османско иго и събра стотици родолюбиви жители в пространството към Панорама " Плевенска епопея-1877 ".

Откриването направи заместител кметътна Община Плевен Елина Димитрова в наличието на председателяна Общинскисъвет - Плевен доцент доктор Иван Малкодански, както и общински съветници от разнообразни политически партии и обединения.

В началото с едноминутно безмълвие и химна на Р България беше отдадена респект към починалите по време на сраженията за Освобождението.



Преди концертната стратегия думи във връзка Националния празник на България произнесе Румен Петков - някогашен кмет на Плевен и водач на Политическа партия АБВ.

„ Не инцидентно на 10-ти декември 1877 година, патриархът Иван Вазов възкликва: Плевен падна, ден велик… На тази „ Мъртва котловина ", ние би трябвало да свеждаме с достолепие и самочувствие глави, пред нашите освободители, само че и пред великите българи, които 500 години запазиха нашата религия, православие и човешкото ни славянско достолепие “.

Петков сподели, че през днешния ден българите би трябвало да си зададат въпроса, дали са по-свободни, по-достойни, по-силни, по-благодарни ли сме към нашите герои и нашите освободители.

„ Днес би трябвало всеки за себе си да може да каже „ аз съм българин “ – с цялата горделивост и самочувствие на града с най-вече жертви, само че с максимален принос за свободна, нова и разрастваща се православна България. Честит празник! “.



Георг Спартански,кмет на Плевен 2015 - 2023 година сподели:

„ Ако го нямаше Плевен, нямаше да има и Шипка. Днес е време да не се опасяваме, да назоваваме обстоятелствата с същинските им имена. Време, когато еднодневки – политици ни насаждат ненавист към приятелски славянски народ поради евтина политическа, персонална и партийна полза и се пробват да изтрият от паметта на българския народ паметта за тези героични събития от преди близо 150 години.

Техните опити са обречени на крах, тъй като ние помним и се гордеем с обстоятелствата от нашата история, и знаем, че не различен, а Многонационалната войска на цар Александър Втори освободи България от петвековно турско иго.



Красимир Каракачанов - почетен водач на Вътрешна македонска революционна организация и някогашен министър на защитата:

“Днес доста новоизлюпени политици, псевдоевроатлантици и всевъзможни други „ фили “ и „ фоби “ отхвърлят трети март. И го вършат не поради величието на този ден и саможертвата на българите, които 500 година се бориха, възставаха, бяха клани, разселвани и претопявани от поробителя.

Отричат го поради конюнктурата в днешния политически миг, че светът още веднъж е разграничен и Русия е страната, чиято войска освободи България от турското иго.

Каракаччанов добави: „ И тази обстановка ще премине. Не за пръв път лакеи се пробват да отстраняват нашите национални знаци и да изтриват нашата национална памет. Ние живеем в България и почитаме нашите празници. Който не ги харесва – свят огромен, пътища доста – нали са жители на света “.



Сред гостите беше и Файна Усова, втори секретар наРуското посолство у нас.



В програмата на концерта се включиха съставите на: Хип-хоп учебно заведение „ Плевен “ към Народно читалище„ Извор “, Детско-юношески фолклорен ансамбъл/ДЮФА/ „ Нашенчета “ към Центъра за работа с деца/ЦРД/ в Плевен, перкусионен отбор „ Акцент “ и гайдарски състав към Националното учебно заведение по изкуствата/НУИ/„ Панайот Пипков “, Трио „ Сияние “ към Великотърновския университет/ВТУ/ „ Св. Св. Кирил и Методий “ и националната певица Анна Борисова.



Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР