Правозащитни и медийни организации призоваха британския премиер Тереза Мей да

...
Правозащитни и медийни организации призоваха британския премиер Тереза Мей да
Коментари Харесай

Призовават Тереза Мей да окаже натиск върху Ердоган за човешките права

Правозащитни и медийни организации приканиха английския министър председател Тереза Мей да окаже напън върху турския президент Реджеп Тайип Ердоган по отношение на " климата на боязън " в неговата страна, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

" Това посещаване е опция за Тереза Мей да покаже на президента, че човешките права и развитото гражданско общество в Турция са приоритет за Обединеното кралство ", съобщи Кейт Алън, шеф на английския клон на Амнести интеренешълнъл.

" Под прикритието на изключителното състояние турските управляващи започнаха умишлено да унищожават гражданското общество, изпращайки в пандиза бранителите на човешките права, закривайки организации и създавайки задушаващ климат на боязън ", уточни още тя.

Групата за независимост на словото ПЕН съобщи, че възнамерява митинг под наслов " Свободни турски медии " в Лондон по време на визитата на Ердоган във вторник, а друга медийна организация - " Общество на редакторите ", написа отворено писмо до Мей с апел да повдигне въпроса за " доста сериозните безпокойства, за които се оповестява, във връзка с свободата на медиите в Турция ".

" Влошаването на медийните свободи и потреблението на пълномощията на изключителното състояние за вкарване в пандиза на публицисти в Турция е надълбоко обезпокоително в миг, когато страната се нуждае от свободна преса повече от всеки път ", написа изпълнителният шеф на групата Иън Мъри.

Ердоган ще дойде във Англия в неделя, а срещата му с Тереза Мей е планувана за вторник.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР