Правото на здраве стои над правото на избор! И трябва

...
Правото на здраве стои над правото на избор! И трябва
Коментари Харесай

Доц Кунчев: Правото на здраве е над правото на избор. 70-80% ваксинирани или ще губим по 50-100 души дневно |

" Правото на здраве стои над правото на избор! И би трябвало да е по този начин. Имаме отговорности към това общество. Не може да се грижим единствено за нас и да споделяме: Не ме интересува, аз съм преболедувал. Виждаме неприемлива липса на съпричастност ". Това сподели по Bulgaria ON AIR основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

По думите му да разположиш една пандемия в предизборна акция е доста неприятно, а да я разположиш в 3 следващи акции е допустимо най-лошият вид:

" Каквито и ограничения да предлагаме, има една базисна истина - не достигнем ли 70-80% имунизация на популацията, ние постоянно ще сме на опашката, ще има нови талази, ще препълваме лечебните заведения и ще губим по 50-100 души всеки ден. "

Доц. Кунчев предложи наложителна имунизация за здравните и обществени служащи, само че срещна доста сериозен отпор от институциите:

" Това ме разочарова, само че не е съдбовно. Експертните отзиви са едно, политическите решения са друго. Това не е измислена при нас стъпка. Страните в Европа, които го вкараха, към този момент са над 7-8. Има специалности, в които, в случай че човек е позитивен, крие опасности за доста други хора. Колко наши татковци, майки, баби и дядовци би трябвало да умрат, с цел да се разбере, че е рисково да не се имунизираш и да работиш с тях?! ", разяснява той.

Здравното министерство желае нарушителите на противоепидемичните ограничения да отиват на прокурор. От ведомството показват, че всеобщо ограниченията не се съблюдават - най-често от нощни заведения, само че даже и от кметове.

" Нещата ще се трансформират, когато всички осъзнаем какъв брой е значимо да преминем през тази зараза, а не да разчитаме единствено на надзор, санкции и завеждане на каузи. Има образци на безусловно умишлено и преднамерено проявление на несъобразяване на законите. Когато има разпореждания, те са наложителни ", съобщи основният държавен здравен контрольор.

Според него огромна част от притежателите на заведения стачкуват по-скоро против закъснялото и изчезнало финансиране. Това не било здравен проблем и огромна част от тези хора разбирали, че би трябвало да има ограничения.

Запитан за старта на образователната година, доц Кунчев уточни, че създадените ограничения са доста добре премислени и ще работят, само че единствено в случай че се съблюдават.

" Ако има носители и заболели в обществото, несъмнено, че ще ги има и в учебно заведение. Вероятно ще станем очевидци на леко повишение на инфектираните. Въпросът е този развой да не води до всеобщо заразяване на деца - 20-30%. Компромисното решение за носенето на маски е положително ", счита доцент Кунчев.

Епидемиологът се съгласи, че няма по какъв начин лекарите да слагат диагноза на децата напълно отдалечено. По думите му концепцията е да няма контактуване сред класовете и сред учебните заведения.

" Ако някой слага под въпрос качеството на имунизациите, значи той отхвърля действителността и не вижда какво става в света. 550 млн. дози са приложени в Европейски Съюз, 4 милиарда - в света! Ваксините освен са безвредни, а са най-хубавото, което имаме сега. Най-важното е да хванем в точния момент носителите на вируса. Изследванията 2 пъти седмично, един път месечно или всеки ден ни дават решето, което рано да хване позитивните ", посочи още доцент Кунчев.

Доц. Кунчев разясни, че концепцията на Ковид зоните е да дават директен достъп до медикаменти и съответно лекуване на заболелите от Ковид-19, без да е належащо да влизат в болница.

" Може да удвоим заболеваемостта, тогава в лечебни заведения ще са 8-9 хиляди души. Няма да умират по 70-80, а ще умират по 200 дневно, което е извънредно недопустимо. Това не би трябвало да позволяваме. Ако изкараме септември по този метод, ще е положително достижение ", заключи основният държавен здравен контрольор.

Той е на мнение е, че е изцяло разумно да се създават ваксини и за децата. Когато имаш 18% ваксинирани, всичко друго е без значение. Една Македония, която стартира имунизацията два месеца след нас, сега е с два пъти по-добър резултат от 35%. Това ще се отрази и на стопанската система ни и може да бъде смазващо за идващия туристически сезон, добави гостът.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР