Православният свят се подготвя да посрещне Великден. Велика събота бележи

...
Православният свят се подготвя да посрещне Великден. Велика събота бележи
Коментари Харесай

Велика събота е и краят на Страстната седмица

Православният свят се приготвя да посрещне Великден. Велика събота бележи края на Страстната седмица. 

Църковните богослужения сутринта припомнят за погребението на Иисус Христос и слизането му в Ада, а към среднощ стартира празничната работа за Възкресение Христово. 

" Особен ден, който приключва буйната седмица и който е деня сред страданията, разпятието и погребението на Господ Иисус Христос и неговото славно възкресение от мъртвите ", сподели врачанският митрополит Григорий за днешната Велика Събота. Църковните химни я възпяват като преблагословена, тъй като в нея Христос, задремал, ще възкръсне тридневен. 

" Остава постоянно този въпрос: " Къде е Христос от Неговото полагане в гроба до Неговото Възкресение. И отговорът е, че в същото време е в пъкъла, с цел да разбие адовите врати, с цел да подири и да извади от пъкъла всички старозаветни праведници, които до тогава бяха там и отвори още веднъж Райската врата и ги вкара в Райската градина, във безконечното самодоволство.

В навечерието на Великден хората да влязат в православния храм и да отворят сърцата си за Бог. Това обръщение насочи отец Стоян Чиликов - духовник в два от столичните храмове, както и прикани да не се бърза с тръгването от църквата незабавно след среднощ довечера. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР