Православни духовници, които наскоро осветиха статуя на съветския диктатор Сталин

...
Православни духовници, които наскоро осветиха статуя на съветския диктатор Сталин
Коментари Харесай

СОЮЗ НЕРУШИМЫЙ: Руски свещеници осветиха паметник на Сталин

Православни духовници, които неотдавна осветиха скулптура на руския деспот Сталин на обществено събитие в Русия, са работили без „ благословията “ или единодушието на висшестоящото духовенство, споделиха висши съветски свещеници, представени от Франс прес.

На 15 август пред цех в град Великие Луки, в западната Псковска област, беше открита 8-метрова скулптура на водача на Съветския съюз в наличието на представители на локалната комунистическа партия.

Във видеоклипове, оповестени в съветски медии, се вижда по какъв начин православни духовници участват на церемонията и един от тях пръска със светена вода статуята на диктатора, прочут с това, че е наредил избиването на хиляди свещеници и преследването на църквата.



В оповестено през вчерашния ден изказване локалната епархия, подчинена на Московската патриаршия, удостовери, че тези свещеници са взели присъединяване в събитието „ без благословията или единодушието “ на висшестоящото духовенство.

„ Техните дейности и изказвания не показват позицията на управлението на Руската православна черква, а отразяват единствено техните лични отзиви и убеждения “, споделиха от епархията и прибавиха, че против свещениците е почнала „ инспекция “.



Управлявал сред края на 20-те години и 1953 година, Йосиф Сталин открива тоталитарен режим в Съветския съюз, при който са убити милиони хора. През този интервал десетки хиляди православни свещеници са екзекутирани или депортирани в ГУЛАГ. По заповед на Сталин са разрушени и хиляди църкви и религиозни монументи.

През 1943 година, в разгара на Втората международна война, Сталин въпреки всичко възвръща Руската православна черква, репресирана след Октомврийската гражданска война от 1917 година, като още веднъж разрешава избора на патриарх, който обаче е подложен под строгия надзор на тайните служби.



В Русия диктаторът буди противоположни оценки. Кремъл го показва като татко на успеха на Съветския съюз над нацистите през 1945 година В страната има монументи, бюстове и скулптури в негова чест, въпреки да са необичайност.

Кремъл не отхвърля руските репресии, само че ги омаловажава, представяйки ги като покруса без съответни виновници.

В същото време той гръмко възхвалява мощта на Съветския съюз, изключително след нашествието в Украйна, която е представяна като „ денацификация “, в сходство с наследството от Втората международна война.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР