Православната църква почита на 30 ноември паметта на Свети Апостол

...
Православната църква почита на 30 ноември паметта на Свети Апостол
Коментари Харесай

Днес почитаме Св. Андрей, първия покръстител на нашите земи

 Православната черква уважава на 30 ноември паметта на Свети Апостол Андрей Първозвани, който пръв от апостолите е бил извикан да тръгне след Христа.

Името на Свети Андрей постоянно се среща в Евангелието. За него се загатва в описа за нахранването на народа с пет хляба. От ранни години Андрей жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил в Юдея, той станал един от неговите възпитаници. Андрей стоял на брега на Йордан, когато Йоан Предтеча, акцентирайки на народа минаващия Исус, споделил: " Ето агнецът Божий! ".

 

Като чул тези думи, Андрей тръгнал след Спасителя и прекарал с него целия ден. След това отишъл да откри брат си Симон (Петър) и му съобщил радостната новина: " Намерихме Месия! " и го довел при Христа.

Двамата братя продължавали своя предходен живот и се занимавали с лов на риба. Те били родом от Витсаида. По-късно Спасителят ги видял един път на Галилейското море и им споделил: " Вървете след мене и аз ще ви направя ловци на индивиди ". Оттогава те на всички места следвали Христос и били очевидци на неговите чудеса, гибел и възкресение. 

Българският народ отбелязва Андреевден като празник на семето (зърното). Този ден се свързва с разбирането, че светлината в денонощието стартира да пораства – наедрява, по тази причина някъде се назовава Едреевден, а слънцето да помръдва " както пиле в яйце ", всеки ден по-малко денят се усилва колкото с просено зърно. Макар и нищожна, вярата за светлина внася прохлада и ведрина в душите на хората.

Според националното поверие Андреевден се назовава още и Мечкинден. Легендата споделя, че свети Андрей единствен от апостолите нямал празник, та възседнал една мечка и отишъл при Бога. Господ му споделил " Който тебе не чества, да го язди твоя кон ". Затова на 30 ноември в избрани райони на България варят царевица и я трансферират през комина, като викат: " На ти, мечко, варен мамул, да не ядеш суровия и да не ядеш стоката и индивидите ".

Традицията повелява сутринта рано да се взима от наедрялото зърно и да се хвърли в камината – нагоре, с цел да порастват високо всички житни растения и да са едри като набъбналата царевица.

На особена респект на този ден са младите булки, а точно на тях се пада ритуалът с хвърлянето на варените семена, та както бързо наедряват те, така и булките да пълнеят с новите чеда.

На трапезата на този ден би трябвало да участва жито, фасул, леща, грах, просо или ечемик.

Имен ден честват Андрей, Андриян, Андрея, Андро, Храбър, Храбрин, Силен, Дешка, Първан и др.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР