Православната църква почита на 30 ноември паметта на Св. Апостол

...
Православната църква почита на 30 ноември паметта на Св. Апостол
Коментари Харесай

Празнуваме Андреевден, денят започва да расте

Православната черква уважава на 30 ноември паметта на Св. Апостол Андрей Първозвани, който пръв от апостолите е бил извикан да тръгне след Христа.
Св. Апостол Андрей Първозвани е измежду най-почитаните светци у нас, а денят му – 30 ноември, е огромен църковен и национален празник. Според откривателите през I век апостолът е проповядвал по днешните български земи.
На 30 ноември своя имен ден посрещат Андрей, Андрея, Андриан, Андриана, Първан и други Тъй като на гръцки Андрей значи самоуверен, неустрашим, героичен, на този ден честват и хората, носещи имената Храбър, Храбрин, Храбрина.
В националните показа от Андреевден денят стартира да наедрява колкото зърно (просено, царевично, ечемично). Това е и началото на зимните традиции и ритуали за здраве и изобилие. В навечерието на празника дамите сварявали (непременно в нов съд) разнообразни зърна, а на сутринта хвърляли част от тях към комина, с цел да са високи посевите. От останалите зърна давали на всички в фамилията.
В доста региони празникът носи името Мечкинден поради вярването, че св. Андрей е стопанин на мечките. В националните митове той постоянно съумява да опитоми или победи мечката, да я впрегне в ралото си и по този начин да изоре равнищата си.
Легендата също споделя, че свети Андрей единствен от апостолите нямал празник, та възседнал една мечка и отишъл при Бога. Господ му споделил " Който тебе не чества, да го язди твоя кон ". Затова на 30 ноември в избрани райони на България варят царевица и я трансферират през комина, като викат: " На ти, мечко, варен мамул, да не ядеш суровия и да не ядеш стоката и индивидите ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР