Православната църква почита днес паметта на Йоан Кръстител - светецът,

...
Православната църква почита днес паметта на Йоан Кръстител - светецът,
Коментари Харесай

Йоан Кръстител разпознал Агнеца Божи

Православната черква уважава през днешния ден паметта на Йоан Кръстител - светецът, който кръщава Исус Христос в река Йордан. Другото му название - Предтеча, подсказва връзката сред неговите проповеди и задачата на Христос.

Предтечата на Христос съди разточителния и аморален живот на съвременниците си и трагично им предсказва идването на Месия, края на света и приближаването на бъдещото небесно царство.

Когато при Кръстителя идва Христос, Йоан познава пратеника на Бога и го показва на своите съвременници: " ето Агнецът Божи, който взима върху си прегрешението на света ".

За християните задачата на Йоан Кръстител значително се показва в кръщението на Иисус, отреждайки на светеца празничния ден директно след Богоявление.

На седмия ден от месец януари обичаят повелява кумовете или деверът да " къпят ", пръскайки с вода, младоженците, които са сключили брак преди една година. За да бъдат здрави и плодовити, водата би трябвало добре да облее младото семейство, а то да посрещне своите посетители и да сервира на кума вино, кравай и месо. В националната визия Св. Иван е настойник на кумството и побратимството.

За здраве на този празник и ергените пръскат момите с вода, а коледарите окъпват своя лидер. След къпането той ги посреща и богато угощава в дома си. Така се отбелязва краят на интервала, през който обикалят маскираните новогодишни дружини.

Имен ден през днешния ден честват Иван, Иво, Йоан, Йоана, Ивайло, Иванка, Ивана, Ванчо, Ваньо, Ваня, Ивелин, Калоян, Йото, Йонко, Жан, Жана и Яна.

Обредната софра за празника включва варено жито, боб, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР