Православната църква почита днес паметта на Свети Стефан - първият

...
Православната църква почита днес паметта на Свети Стефан - първият
Коментари Харесай

Денят на Свети Стефан ”затваря кръга” на старата година

Православната черква уважава през днешния ден паметта на Свети Стефан - първият християнски страдалец и първи чиновник (архидякон) в устройващата се Йерусалимска община черква.

Денят на Свети Стефан се празнува на третия ден след Рождество Христово - на 27 декември, и е последният празник в годината, за който се споделя, че " затваря кръга ". Култът към този светец е огромен, почитта към него - също.

От времето на деятел Павел насам всички назовават Свети Стефан първомъченик, тъй като е една от първите жертви на християнската религия. След Възнесението на Христос били определени седмина дякони, които да се грижат за домакинските работи на християнското общество, като пръв сред тях е Стефан.

Обезпокоени от повишаването на броя на християните, членовете на синедриона (съвет на юдейските старейшини) влизат в спор със Свети Стефан, само че не устояват на " духовната му мощ и мъдрост ". Затова възбуждат народа против архидякона, като го упрекват, че ругатни Бога и Мойсеевия закон. Разярената навалица го изкарва отвън града и стартира да го бие с камъни. Светецът коленичи и преди да издъхне, се обръща към небето с думите " Господи, не им зачитай този грях! ". Тялото му е оставено на зверовете и птиците. През пети век част от мощите му са открити посредством привидение и са положени в Сионския храм в Йерусалим.

Единствената в света желязна черква, българската черква в Истанбул, носи името на първия християнски страдалец Свети Стефан.

Днес имен ден имат Стефан и Стефана, Цонко, Таня, Стоян, Венцислав, Цанко, Шона и Станимир.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР