Православната църква отбелязва Велики четвъртък. Смята се, че на този

...
Православната църква отбелязва Велики четвъртък. Смята се, че на този
Коментари Харесай

Велики четвъртък е. Боядисват се яйцата за Великден

Православната черква отбелязва Велики четвъртък. Смята се, че на този ден са се случили четири от най-важните събития от Христовите пристрастености. В Евангелието е записано, че това е денят, в който е станало Божественото умиване на нозете, тайната вечеря на Исус с неговите възпитаници, изговаряне на молитвата в Гетсиманската градина и измяната на Юда.

На Велики четвъртък се напомня Тайната вечеря, на която е открито тайнството причестяване на Христос, като завещал новата заповед за обич към всички.

След тайната вечеря Христос взел самун, благословил го, разчупил го и раздал на учениците си с думите: " Яжте от този самун, тъй като това е моето тяло ". После дал и вино с думите: " Пийте от тази чаша, тъй като това е моята кръв ".

Сутринта на Велики четвъртък във всички епархии на Българската православна черква се отслужва Василиева Света Литургия и се прави Велик маслосвет.

Велики четвъртък крие доста символика, написа Hera.bg. На този ден предците ни не работели и правили доста обреди, най-важния от който боядисването на яйцата. Първото постоянно е алено, като знак на Христовата кръв.

Според националните традиции, на този ден рано заран се боядисват великденските яйца. Първото би трябвало да е в алено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а след това и на всички останали от фамилията. Това яйце се оставя настрани от другите и се подменя с миналогодишното, което от самото начало е престояло в къщата - да носи здраве, наслада и благополучие на нейните жители. Яйцето се пази, с цел да носи шанс. На Велики четвъртък се възобновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове.

В четвъртък вечер в църквата се служи утреня на Велики Петък. Свещениците изнасят кръста от олтара. Извършва се помазване на болните с елей, който лекува душата, а от там и тялото.

По време на литургията се четат 12 избрани фрагмента от Евангелието, сред който и тези за Тайната вечеря и предателската целувка на Юда.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР