Православната църква на 1 ноември чества деня на братята лечители

...
Православната църква на 1 ноември чества деня на братята лечители
Коментари Харесай

Днес е ден на Светите братя лечители Козма и Дамян

Православната черква на 1 ноември празнува деня на братята лечители от Рим св.св. безсребреници Козма и Дамян. В националния календар празникът е прочут още като свети Врач.
На този ден честват хората с имена: Козма, Кyзман, Дамян, Красимир, Красимирa, Красинa и техните производни.

Двамата братя Козма и Дамян били фамозни като лечители на душите и телата. Те не вземали от излекуваните заболели нито пари, нито блага, изпълнявайки строго препоръките на Спасителя към апостолите: " Даром получихте, безплатно давайте ". Когато изцелявали бедните, те нормално им казвали: " Ние единствено разпореждаме ръце върху вас и нищо не можем да създадем със своята лична мощ, а всичко прави всемогъщата мощ на Единият истинен Бог и Господ Иисус Христос. Ако повярвате в Него и не се усъмните, незабавно ще оздравеете. " И те, вярвайки, в действителност получавали излекуване. Римският император Марк Аврелий Карин 284 година също получил излекуване от тях като уважил с блага светите раби Козма и Дамян и ги отпуснал с мир.

И фактически, те обръщали мнозина в Христа освен в Рим, само че и в близките градове и села, които обхождали, с цел да изцеляват боледуващите. Търпели мъчения в тюрма и на съд, само че като почтени, били освобождавани. Затова получили от вярващите името безплатни лекари (безсребрeници). Над гроба им по-късно бил издигнат храм, в който ставали чудеса. "...Болящия исцеляйте, прокаженныя очищайте, мертвыя воскрешайте, бесы изгоняйте. Туне приясте, туне дадите. " (Мат. 10:7-8)

Народната традиция е била на свети Врач да се месят хлябове и да се раздават за здраве. Вечерта против празника болните хора отивали да преспят в църквата или в параклиса, отдаден на светците, а на сутринта се измивали на аязмото.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР